Index Vakbarát Hírportál

Soros-barát molinókkal tapétázta ki kerítését a tihanyi babamúzeumos

2017. november 17., péntek 16:23

A Magyar Narancs interjút készített a tihanyi babamúzeum tulajdonosával, Filotás Tivadarral, aki Soros Györggyel szimpatizáló molinókkal rakta tele a kerítését. Filotás azzal került be a hírekbe nemrég, hogy bejelentette, egyhetes nyaralást ajánl fel az Őcsényben elutasított családnak. 

„Soros demokráciát gondolt, illiberális antidemokratát kapott. Hagyjátok abba gyűlöletkampányaitokat! Magyarország megbecsülését a világban sikerült eljátszanotok” – ilyen feliratú, saját tervezésű transzparensek fogadták a látogatókat a babamúzeum kerítésén. 

Ő is menekült

A 72 éves Filotás Tivadar maga is menekült volt egykor, 1956-ban két testvérével együtt hagyta el az országot. Előbb Innsbruckban, majd végül Münchenben telepedett le. Idegenek segítségének köszönheti, hogy tanulhatott, és egzisztenciát alakíthatott ki Münchenben. 1994-ben települt haza német feleségével és hozta létre a babamúzeumot Tihanyban. Származása, ősei múltja is arra indította, hogy a maga eszközeivel válaszoljon a sorosozós plakátkampányra. Hiszen szépapja francia hugenottaként menekült Szabadkáig a katolikus öldöklés elől, a család másik ágán görög bevándorlók jöttek a Délvidékre - írja a Magyar Narancs. 

Először Toscanában akartak letelepedni, és ott létrehozni babamúzeumot a gyűjteményéből, de egy balatoni út során beleszerettek a tájba, és a magyarok vendégszeretetébe. 

Filotás azt mondja, ugyan már télen-nyáron Tihanyban él, de figyeli a német sajtót, és szerinte egyre rosszabb a hírünk. "Hálátlannak tartanak bennünket, amiért nem úgy fogadjuk a rászoruló menekülteket, ahogyan bennünket fogadtak 1956-ban, és amiért az uniós támogatást elfogadjuk, de cserébe a kötelezettségeinket nem vagyunk hajlandók teljesíteni" - nyilatkozta a Narancsnak. Filotás szerint az idegenellenesség katasztrófát hozhat a turizmusra.

A molinókkal a figyelemfelhívás, a példaadás volt a célja. A helybéliek vegyesen fogadták, volt aki köpködött, volt, aki helyeselt. 

Rovatok