Index Vakbarát Hírportál

Kisebb földcsuszamlás volt egy XII. kerületi építkezésen

2017. november 17., péntek 11:41

Beomlott a munkagödör Budapest XII. kerületében, a Törpe utca 1/B alatti építkezésen csütörtökön késő este. Senki sem sérült meg, de ez csak a szerencsén múlt a szomszédban lakók szerint.

A Törpe 2 nyilvános Facebook-csoportjában láthatók a kisebb földcsuszamlásról készült képek. Azt írták, hogy „a körülbelül 6-8 méter mélyen, telekhatárig kivájt munkagödör hatalmas robajjal szakadt be egészen a Törpe utca 3. járdaszakaszáig. (...) A lakók kijárását csak a kerítés átvágásával, a Zsámbéki utca irányába lehetett megoldani.”

A gázvezeték is átszakadt, másfél órán át ömlött a gáz, amit állítólag még a Böszörményi úton is érezni lehetett. A közvetlen életveszélyt a katasztrófavédelem és a Főgáz még az éjszaka elhárította.

Felhívtuk Kisdi Mátét, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét, aki megerősítette a hírt. A beomlott támfal térfogatát 8x8x20 méteresre becsülte. Elmondta, hogy a gázművek kiérkezéséig biztonsági okokból egy vízsugárral vízködöt képeztek, hogy lelassítsák a gáz terjedésének sebességét.

A két szomszédos, hatlakásos társasházban egy ideig nem lesz gáz. Kérdéseinkre a Nemzeti Közművek azt válaszolta, hogy a bejelentés 23:58-kor érkezett a diszpécserközpontjukba. A megrongálódott vezetékszakasz az ingatlan tulajdonosáé, ezért ezt neki neki helyreállítani, „ehhez a Nemzeti Közművek minden szükséges segítséget megad. A felelősség vizsgálata hatósági feladat, nem társaságunk kompetenciája” – írták.

Pénteken délelőtt az építésügyi hatóság és statikus is kiment a helyszínre. A Törpe 2 csoport bejegyzése szerint a beruházó nem volt ott.

Az üggyel februárban részletesen foglalkozott Zubreczki Dávid kollégám az Urbanistán. A TÉR Alkotó Stúdió készített terveket a Törpe utca 1/B-hez, az előzményeket és a látványterveket is megtalálja ebben a cikkben.

(Borítókép: Olvasói fotó/Index)

Rovatok