Index Vakbarát Hírportál

Távozik a pannonhalmi apátság éléről Várszegi Asztrik

2017. november 19., vasárnap 09:08

A Pannonhalmi Bencés Főapátság legrangosabb eseményén, Szent Márton-napon jelentette be Várszegi Asztrik főapát, hogy jövő év elején átadja főapáti feladatait az utódjának – írja a Kisalföld.

A főapát ünnepi beszédében arról beszélt, hogy Márton püspök példája nem csak annak idején, hanem most is időszerű, mert a szegények, kiszolgáltatottak sokasága és valósága mindig kihívás, azzal pedig, hogy Ferenc pápa november 19-ét a szegények világnapjává nyilvánítja, az osztás kultúráját akarja megteremteni. 

A beszéd végén jelentette be aztán, hogy főapáti szolgálatával lassan 27 év telik be, a bencés hagyomány bölcsessége és az egyházi törvények alapján pedig úgy érezte, itt az ideje, hogy az idősebb átadja a helyét a fiatalabbnak. 

Ezt teszem magam is jó szívvel és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is.

– mondta Várszegi. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz majd az utódja, az azonban biztos, hogy január 6-án döntenek az új főapát személyéről, a beiktatást pedig a lap szerint kora tavaszra jósolják.

Rovatok