Index Vakbarát Hírportál

Orbán rendszere ellen gyűjt a Momentum

2017. november 20., hétfő 14:00

Négy hónap alatt 200 ezer aláírást akar összegyűjteni a Momentum, amelynek kérdése formálisan ugyan a civiltörvény visszavonásáról szól, ám a párt Orbán-rendszer elleni szavazássá akarja változtatni az egészet.

Egyszerre írunk alá a civilekért, saját magunkért és a hatalom elnyomó politikájával szemben

– mondta Fekete-Győr András elnök hétfő délben a Hősök terén, ahol elindította a Momentum országos népszavazási aláírásgyűjtését. A párt négy hónapig gyűjthet azért, hogy népszavazás legyen a civiltörvény visszavonásáról. A referendum kiírásához 200 ezer aláírás kell.

A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum egykori elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén megtagadta a kérdés hitelesítését, de a Kúria – jogerős döntéssel – hitelesítette azt .

Fekete-Győr András azt mondta, azért tiltakoznak a civiltörvény ellen, mert „a jelenlegi hatalom forgatókönyve jól ismert: amit ma címkéznek, holnap tiltanak, aztán be is záratnak. Kötelessünk ez ellen kiállni, és véget vetni neki.

Nem kérünk a kirekesztésből, megbélyegzésből, gyűlöletből, amit a hatalom szít.

A népszavazás tehát erkölcsi kérdés. Nem normális, hogy három-négy ember éves bére miatt már listázni lehet, miközben a politikai elit büntetlenül talicskáz ki százmilliárdokat az országból. Nincs ez rendben, és ezért nem maradunk csendben, nem húzzuk meg magunkat, és nem hátrálunk meg. Ez a félelem és a remény csatája lesz.

A népszavazás tehát szerinte nemcsak a civiltörvényről szól, hanem az egész Orbán-rendszerről. Múlt héten arról beszéltek momentumosok, hogy a kérdésben minden benne van, amiért egy ellenzéki „utálhatja Orbán rendszerét”. Szerintük a jogállamiság lebontását, a visszás jogalkotási eljárást, a semmit rólunk nélkülünk” elvének megsértését mind mutatja ez a törvény. És pontosan az is a célja a pártnak, hogy az ellenzékieket azzal mozgósítsa, hogy nem egyszerűen a civiltörvény visszavonását érhetik el, hanem kifejezhetik a tiltakozásukat a rendszer ellen.

A dologhoz persze hozzátartozik, hogy a 2018-as parlamenti választásokig vagy azon a napon alig van esély megtartani a népszavazást, így az aláírásgyűjtés gyakorlatilag a Momentum kampányát hivatott erősíteni.

Arra a vádra pedig, hogy a momentumosok a kormány Soros-ellenes kommunikációját segítik, azt mondják: a kormány amúgy is kommunikál Soros ellen, emiatt nem szabad félreállni, inkább egy ellenkező narratívát kell felállítani.

Fekete-Győr most azt mondta, hogy a Momentum egyedül is gyűjteni fogja az aláírásokat az ország minden pontján a következő 120 napban. Úgy tudjuk, a Momentum megkeresi a következő napokban az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket, hogy minden segítséget szívesen fogadnak. Eddig csak a Fodor Gábor-féle Liberálisok jelezték, hogy beszállnak.

A következő hetekben Budapesten nagyjából 15, országszerte pedig 60 ponton települnek ki a momentumosok.

Nyitókép: Huszti István/Index

Rovatok