Index Vakbarát Hírportál

Ingyen dolgoztatta diákjait éttermében a polgármester

2017. november 20., hétfő 06:28 | aznap frissítve

Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert ma van a gyermekjogi világnap!

Saját éttermeiben ingyen dolgoztatta a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjait Bóta József, a Heves megyei Szihalom függetlenként nyert, de utóbb a Fideszbe belépett polgármestere, aki húsz éven át az iskola igazgatója is volt - írja a Magyar Nemzet.

Bóta József húsz évvel ezelőtt alapítványi formában indította el a Szent Lőrinc-középiskolát. Az intézmény sikert sikerre halmozott: az iskolában válogatott diákok tanultak, a szelekció eszköze az alapítványi hozzájárulásnak álcázott tandíj volt. Közben Bóta József a vendéglátóhelyeit fejlesztette, a diákok ott tanultak főzni, felszolgálni. 

A lap szerint a tanulók hivatalosan szakmai gyakorlaton vettek részt, panaszaik szerint olykor a maximális 7-8 óránál is tovább tartott a munka, de előfordult, hogy a polgármester cégének rendezvényeire irányították őket gyakorlat címén.

Az egyébként kiváló vendéglátós hírében álló Bóta József szerint viszont renitens tanulók bosszújáról, valótlan állításairól van szó. Ugyanakkor a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó tanárok, diákok és szakemberek, illetve a lap birtokába jutott dokumentumok szerint a tanulók valóban élesben sajátították el mesterségüket, munkájukból pedig a vendéglátós-iskolaigazgató-polgármester üzletei profitáltak.

Az egyik diák azt mesélte, hogy egy szalagtűző ünnepség idején választás elé állították őket: vagy lehúznak 12 órát az étteremben, vagy a téli szünetben kell dolgozniuk. A polgármester szerint viszont minden szabályt betartottak, betartanak. Csak azoknak a tanulóknak kellett maradni a kiírt munkaidőn túl, akik késtek.

A tanulók pénzügyi visszaélések gyanúját is megfogalmazták. Például azt, hogy a Kanári-szigetekre szervezett három hónapos szakmai gyakorlatra utazó tanulóknak járó pénzt nem fizették ki. 2015-ben 15 tanulónak 300 eurót ígértek havonta, de végül csak 100 eurót kaptak. Bóta József a lapnak azt mondta, nem tartottak meg egy fillért sem, és mivel későn tudták megvenni a repülőjegyeket, 100 euró maradt költőpénznek.

A Bóta József által alapított iskola problémái az után kerültek felszínre, hogy a kormány néhány éve deklarálta: a centralizált szakiskolai képzésben nincs helye az alapítványi magániskoláknak. Ekkor – a Magyar Nemzet információi szerint – az iskola már 30 millió forinttal tartozott az államkincstárnak, mert nemlétező diákok után is felvette az állami normatívát.

Rovatok