Index Vakbarát Hírportál

Szintet lépett Vona Gábor közeledése a baloldalhoz

2017. november 22., szerda 13:44 | aznap frissítve

Nyitott a kompromisszumra a 21. századi balos pártokkal Vona Gábor. A Jobbik elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor megállításához hajlandó együttműködni az LMP-vel vagy a Momentummal. Újabb állomáshoz érkezett Vona Gábor közeledése a baloldalhoz.

Többször írtunk arról, hogy a 2018-as választás legbizonytalanabb faktora, hogy az ellenzéki szavazók hogyan ikszelnek majd az egyes egyéni választókerületekben, lesz-e átjárás szavazói szinten a baloldal és a Jobbik között, és milyen mértékű lesz az átszavazás. Nemcsak az ellenzéki pártok vizsgálják, kutatják, becsülgetik, hanem értelemszerűen a Fidesz is, hogy vajon lesz-e összefogás a Jobbik és a baloldal között. És ha igen, akkor milyen jellegű.

A Jobbik és a balos pártok eddig rendre tagadták az ilyen együttműködésnek a lehetőségét is, ám most némi elmozdulás történt Vona Gábor részéről ebben a kérdésben. Vona eddig csak levelet írt a baloldali szavazóknak, illetve például a balliberális világ kultikus helyének számító Spinoza-házban válaszolt Rangos Katalin kérdéseire, a Magyar Nemzet Online-nak adott interjúban viszont a Jobbik elnöke már továbbment: nem zárkózott el attól, hogy együttműködjön a „21. századi pártokkal”, vagyis a Momentummal és az LMP-vel.

Ha arra van szükség az ország érdekében, hogy kompromisszumot kössenek a 21. századi pártok az alapvető kérdésekben, hogy Orbán antidemokratikus ámokfutását megállítsuk, azt gondolom, hogy ezekben a pártokban meglesz a felelősség és a nyitottság

– mondta Vona. Az elnök jelezte, hogy „ha a helyzet és a történelmi szituáció azt kívánja meg”, ő maga nyitott.

Vona rutinosan azt is hozzátette persze, hogy nem indult semmi ilyen jellegű tárgyalás a pártok között, „tapogatózás sem, ezt az én személyes véleményemként kell kezelni”. Ám biztosak lehetünk, hogy ez a közeledés az LMP-hez és a Momentumhoz a Jobbik stratégiájának szerves részét képezi.

A két párt kapásból elutasította Vona Gábor felvetését:

A két párt reakciója borítékolható volt, de Vonának így is logikus volt ezt a nyilatkozatot tennie. Hiszen hónapok óta tart az a folyamat, hogy a balos szavazók számára elfogadhatóvá tegye a Jobbikot. Csak így érheti el, hogy szavazatokat szerezzen balról is.

Vona LMP-s és momentumos szavazatokra is hajt

Vona nem mondta ki, hogy itt választókerületi együttműködésről beszél az LMP-vel és a Momentummal, netán későbbi közös kormányzásra céloz, csupán csak a kompromisszum szót használta. És ezzel két dolgot is sugallt a balos szavazók felé:

Vona nyilatkozatából nem következik, hogy tárgyalás indulna a pártok között bármilyen összefogásról. Rögzíthetjük azonban, hogy kommunikációs szinten is újabb állomáshoz érkezett Vona Gábor közeledése a baloldalhoz.

(Borítókép:  Schiffer András az LMP korábbi társelnöke és Vona Gábor a Jobbik elnöke kezet fog az ellenzéki pártvezetők kerekasztal-beszélgetésén Röjtökmuzsajon 2016. április 20-án.  - fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok