Index Vakbarát Hírportál

Kormány: Az LMP-sek előre eltervezték, hogy hazudni fognak a Soros-konzultációról

2017. november 27., hétfő 13:30

Szóba sem hozta Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője a parlamentben a Soros Györgyről szóló nemzeti konzultációk ügyét napirend előtt, Dömötör Csaba államtitkár mégis ezzel kapcsolatban hazugozta, sunyizta az LMP-seket.

Múlt héten jutott be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a nemzeti konzultációk gyűjtő és tároló helyszíneire, majd megállapította, hogy nem igaz a kormány állítása, hogy több mint 1,7 millióan mondtak véleményt az úgynevezett Soros-tervről. Hadházynak ugyanis az egyik helyszínen azt mondták, nincs nyilvántartás arról, hogy hány levelet kaptak. A másikon pedig frisset nem tudtak mutatni.

Kikerült egy hangfelvétel is a látogatásról, amelyen Hadházy az egyik ügyintézővel beszélget. Ebből az derül ki, hogy november 13-ig nagyjából 400 ezer ív érkezett be. Másnap, november 14-án Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára 1,1 millió visszaküldött ívről beszélt. Ráadásul olyan dobozokkal illusztrálták a visszaküldött konzultációk nagy számát, amelyek üresek voltak.

Mindezt Szél Bernadett nem hozta szóba napirend előtt, oktatásról, új technológiákról beszélt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azonban nem kívánta szó nélkül hagyni ezt az "ordas nagy álhír- és hazugságkampányt".

Dömötör szerint két eset lehetséges. Vagy Hadházynak "több óra is kevés, hogy felfogja a konzultáció feldolgozásának folyamatát". A beérkezett és feldolgozott ívek száma ugyanis nem azonos, hiszen most is tart a beérkezett ívek feldolgozása. Hadházy a feldolgozott ívekről kaphatott információt múlt héten (a Kopint-Datorgnál biztosan), míg a kormány a beérkezett ívekről kommunikál.

A másik lehetőség Dömötör szerint, hogy az LMP-seket egyáltalán nem érdekelte a konzultáció visszaküldésének háttere,

előre eltervezték, hogy hazudni fognak, hogy kisiklassák a konzultációt.

Mindez az államtitkár "sunyi" módszer, és az LMP-seknek bocsánatot kellene kérniük a konzultáló magyaroktól. "Ha megteszik, arról készítsenek hangfelvételt, lassan 2 millió ember hallgatná meg" - mondta Dömötör. Szél vagy más LMP-s a házszabály szerint erre nem reagálhatott. A kormány vasárnap már jelezte, hogy jogi lépéseket is terveznek Hadházy ellen.

Új rekord a kormány szerint: 1,9 milliónál tartunk

Németh Szilárd Fidesz-alelnök viszont felszólalhatott, és ott folytatta, ahol Dömöre abbahagyta. Németh szerint Ron Werber nagyon jó tanácsokat adhat Hadházy Ákosnak és az LMP-seknek, akik "otromba hazugságokkal, agresszív magatartással megsértik az embereket". Azokat pedig szerinte fenyegetik, akik szeretnének részt venni a konzultációban. 

Németh szerint az LMP-sek, ahogy a többi baloldali párt is a Soros-terv mellett van, ezért a parlamentben "tiszta vizet öntenek a pohárba". A Fidesz benyújt egy határozati javaslatot a kötelező kvótákról, így Németh Szilárd szerint "minden képviselő állást foglalhat a Soros-terv mellett vagy ellen". 

Tuzson Bence államtitkár még eggyel fokozta a sztorit, ugyanis bejelentette, hogy már 1,9 millióan konzultáltak, "ez új rekord". 1 millió 754 ezeren postán küldték vissza, a többiek interneten töltötték ki a konzultációt a kormány legfrissebb adatai szerint.

Rovatok