Index Vakbarát Hírportál

Magyarként büszke lennék arra, hogy hazám hozzájárul menekültek befogadásához

2017. november 28., kedd 21:41

A magyar emberek különlegesek, és ha magyar lennék, büszke lennék arra, hogy a hazám már képes hozzájárulni a migránsok befogadásához – mondta az Európai Parlament (EP) Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportja alelnöke kedden a magyar közmédiának adott interjúban. Sophia in 't Veld úgy vélekedett: nem kellene lezárni a határokat, mert az "Európa mint bevehetetlen erőd" koncepciója nem működik. Falak és kerítések nem tartják távol az embereket, csak több lesz a szenvedés, és a bűnözés, és rosszabb lesz a biztonság.

Függetlenül attól, hogy ki milyen politikai csoporthoz tartozik, abban egyetértés van, hogy sürgősen tenni kell valamit a migrációs áramlat kezeléséért; egy valóban közös, európai menekültügyi rendszernek kell létrejönnie.

Az uniós menekültügyi rendszer, azaz a dublini rendelet reformjáról azt mondta: ha arról nincs közös akarat, akkor is előre kell tudni lépni. „Igen, jó dolog az, ha nagy egyetértésben hozunk döntéseket, de ha nem lehet az egyhangúságot elérni, akkor nem eshetünk egy-két tagország túszaivá. Előre kell lépnünk, mert a helyzet igencsak sürgető”.

A politikus szerint az Európai Unió a legprosperálóbb, legfejlettebb a világon. Ha ez a szervezet nem tudja kezelni a migrációt, akkor kicsoda? Két kis ország, Libanon és Jordánia képes ellátni 1,7 millió menekültet, ezért biztos, hogy az unió is meg tudja tenni, említette. Az uniós tagállamok kezelni tudják a migrációt, és végső soron, gazdaságilag még szükségük is van a bevándorlásra, csak kontrollálni és szabályozni kell azt.

Az a gond, hogy van néhány kormány, nem ország, hanem kormány, amelyek megtagadják azoknak a kötelezettségeknek a teljesítését, amelyeket önkéntesen vállaltak akkor,

amikor aláírták az uniós szerződést”. Ezek a kormányok ezzel más országok vállára rakják át a terhet.

Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, sajnálja, hogy a hangulat annyira megkeseredett, és a migránsellenes kampány már Soros Györggyel is összekapcsolódott. Ugyanakkor volt idő, amikor a magyarok is menekültek, és Európa - bár történelme során sok rossz dolog történt - a menekülteket rendszerint befogadta.

Az interjút azzal zárta, nem örül annak, ha pénzügyi eszközöket kell alkalmazni azon országokkal szemben, akik nem akarják befogadni a migránsokat, de ez az eszköz annak a csalódottságnak a következménye, amit mindenki érez néhány kormány "csökönyös" magatartása miatt.

Rovatok