Index Vakbarát Hírportál

Orbánék Simicskáról: Reménytelen, kétségbeesett ember

2017. december 2., szombat 15:24

A miniszterelnök az ország és a magyar emberek számára fontos kérdésekkel foglalkozik. Egy reménytelen helyzetben lévő ember kétségbeesett nyilatkozatait, aki 2015 februárjában és azóta többször is nyomdafestéket nem tűrő szavakkal beszélt Magyarország miniszterelnökéről, nem kívánjuk kommentálni.

Ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke, amikor megkérdeztük, mi a véleményük arról, hogy Simicska Lajos – a kormányfő volt barátja – hazaárulónak nevezte Orbánt.

Ezeket kérdeztük a miniszterelnöktől

- Kívánja-e kommentálni a miniszterelnök Simicska Lajos állításait/véleményét?

- Mit gondol arról a miniszterelnök, hogy egykori barátja és a Fidesz üzleti ügyeinek egyik intézője hazaárulónak nevezte?

- Volt-e olyan találkozó a miniszterelnök és Simicska Lajos közt, ahol a miniszterelnök az RTL megvásárlásáról beszélt?

- Ezen a megbeszélésen volt-e arról szó, hogy az orosz Roszatom segítségével lehetne megvenni az RTL-t?

Simicska Lajos Orbán Viktor kollégiumi szobatársa, majd politikai és üzleti szövetségese volt egészen 2015-ig. A vállalkozó a Fidesz vezette kormányok idején vált milliárdossá, de a harmadik Fidesz-kormány megalakulása után megromlott a viszonya Orbánnal. Azóta többször is gecinek nevezte a miniszterelnököt, és ezt többször plakátokra is felfestette.

Pénteken - az RTL-nek adott interjújában - részletesen is elmondta a szakítás okait.

Az verte ki nála a biztosítékot, hogy a 2014-es választások megnyerése után úgy érezte, Orbán Viktor végleg elárulta a korábban mindkettőjük által vallott értékeket, és feladta a közös céljaikat. A hatalom közelében hosszú éveken át óriási pénzekre befolyással bíró oligarcha szerint ezek a közös célok a kommunizmus lebontása és a demokrácia építése voltak.

Amikor szembesülnöm kellett azzal, hogy ő ezt elárulta, akkor én a magam részéről ezt befejeztem

– mondta Simicska.

Visszaemlékezése szerint a választások után kétszer találkoztak, az első alkalom rögtön másnap volt. Ekkor Orbán állítólag "fölvázolta a diktatúrát, amit kiépít", és ismertette, milyen lépéseket tervez a következő ciklusban.

Én meg néztem rá nagy kerek szemekkel, hogy biztos, hogy normális-e az, aki velem szemben ül

– mondta.

Amint azt korábban már szintén említette, a fordulópont az volt, amikor Orbán az RTL Klub megvételéről kérdezte, és hozzátette, hogy a pénz nem gond, majd megveszi nekik a – Paks 2 építését is elnyerő orosz – Roszatom.

Nekem ez volt az a pont, hogy azt mondtam, na állj, Lajos! Amikor szembe kell nézni azzal, hogy mit is csinálsz te? Én soha nem veszek részt hazaárulásban

– emlékezett vissza.

Simicska azt mondta, szerinte Orbán is érezte, hogy ezt nem kellett volna mondania neki: "Ott, amikor kijött a száján a Roszatom, én ránéztem, és ő rájött, hogy hibázott. Hogy ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást, azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. Leültünk egy hét múlva, de mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni."

És akkor itt closing. Ez így zajlott, szó szerint. A closingot is mondtam, ha jól emlékszem, így angolul.

Nyitókép: Simicska Lajos veszprémi házánál, 2016 januárjában (Bődey János/Index)

Rovatok