Index Vakbarát Hírportál

3 év fogházat kapott a lengyel kamionsofőr

2017. december 4., hétfő 14:46

Jogerősen is három év fogházat kapott az a lengyel kamionsofőr, akinek kamionjáról elszabadult pótkerék három ember halálát okozta tavaly februárban a 47-es főúton. Cz. R.-t több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondták ki bűnösnek. Az ítélet öt évre eltiltotta a járművezetéstől, és 1,9 millió forintot is meg kell fizetnie a bűnügyi költségből. 

A jogerős ítélet szerint a bíróság megállapította, hogy a kamionsofőr hibás csavarokkal rögzítette a pótkereket, amikor Derecskénél észlelte, hogy a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke mozog. Emiatt történhetett meg, hogy negyed órával később a kerék levált a tengelyről, a külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, míg a belső kerék belevágódott egy szemből érkező autóba. Az autó vezetője és két utasa a helyszínen meghalt, a negyedik utas súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bíróság szerint a pótkocsi a kerékcserét megelőzően sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre, az elindulást meg kellett volna tagadnia. A sofőr hibázott akkor is, amikor azt hitte könnyelműen, hogy a műszaki hiba észlelése ellenére nem következik be baleset. A lengyel férfi ráadásul 80-90 km/órás sebességgel közlekedett, és előzött is ahelyett, hogy óvatosan haladt volna. A férfi mindvégig tagadta felelősségét az ügyben.

Rovatok