Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Kovács Béla ellen, kilép a Jobbikból

2017. december 6., szerda 09:24 | aznap frissítve

Három és fél év nyomozás után vádat emeltek a Jobbik EP-képviselője ellen kémkedés, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. A vádemelés hírére Kovács Béla bejelentette, hogy kilép a Jobbikból, hogy a per ne terhelje a választási kampányban a pártját.

A Központi Nyomozó Főügyészség állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt vádat emelt Kovács Béla ellen a Budapest Környéki Törvényszéken, közölte Keresztes Imre főügyész. 

Az európai parlamenti képviselőt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettével, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség.

Elsőként az Átlátszó írta meg, hogy befejezték a nyomozást a jobbikos EP-képviselő ügyében.

A jobbikos körökben is csak KGBélaként emlegetett EP-képviselő furcsa előéletére és orosz kapcsolataira az Index oknyomozó cikke irányította rá a figyelmet.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt. A feljelentés alapján indult nyomozásban a legfőbb ügyész 2014. május 12-én indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. Ez csak másfél évvel később, 2015. október 14-én történt meg.

Két nappal később az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján fiktív gyakornoki foglalkoztatások miatt újabb eljárás indult. A gyanú szerint Kovács Béla társaival 21 ezer eurós (több mint hatmillió forintos) kárt okozott. Mindannyian szabadlábon védekeznek.

A Jobbik örül, Kovács Béla kilép

A Jobbik közleményben reagált a vádemelésre, eszerint örömmel üdvözlik a vádemelést, mert 2014 május óta várják, hogy kiderüljön az igazság. A párt szerint azért tartott ilyen sokáig a nyomozás, hogy a képviselőjük elleni vádak elhúzódó lebegtetésével próbálja a pártot gyengíteni a Fidesz. 

A vádemelésre reagált Kovács Béla is, aki az MTI-hez eljuttatott közleményben jelentette be, hogy a mai nappal kilép a Jobbikból annak érdekében, hogy

a személye elleni vádemeléssel ne terhelje a Jobbikot mint a legesélyesebb, kormányváltó ellenzéki erőt, hogy az alaptalan vádak és a bírósági eljárás ne nehezítse a Jobbik 2018-as választási győzelmét.

Kovács közleményében megismételte korábbi állításait, miszerint sohasem kémkedett idegen hatalomnak az EU intézményei ellen és költségvetési csalást sem követett el.

Mondd el a véleményedet a Facebook-oldalunkon!

Rovatok