Index Vakbarát Hírportál

150 millió forintot adott a magyar állam egy olasz templom felújítására

2017. december 9., szombat 22:58

Felavatták szombaton a közép-olaszországi Tolentinóban a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, aminek helyreállítását Magyarország finanszírozta - számolt be az MTI.  Az ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet, Varga Lajos váci segédpüspök, Andrea Carradori, a Szent Szív Társaság perjele és a Vatikán képviselői.

A település egy éve levélben kért segítséget Magyarországtól a templom helyreállításához. Magyarország 150 millió forinttal támogatta a templom felújítását.

Balog Zoltán az avatáson azt mondta, a segítség jelképes, Magyarország nem gazdag ország, de gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy tud segíteni. A Hungary Helps program révén segítséget nyújt a keresztényeknek Szíriában, Irakban vagy épp afrikai diákoknak ad ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon. 

A Szent Szív- és Szent Benedek nemcsak az első templom, hanem az első középület, ami a földrengés után megnyitotta kapuit, Tolentinóban az összes többi templom zárva van még.

Az 1805-ben alakult, csak Tolentinóban több mint negyven főt számláló laikus Szent Szív Társaságot csuhásoknak (Sacconi) is nevezik a húsvét pénteki passión viselt öltözékük miatt. A Szent Szív templomban a régi rítusú, latin nyelvű misét celebrálják.

A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestrano városában Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.

.

Rovatok