Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott egységben állnak ki a Fidesz ellen

2017. december 10., vasárnap 07:34

Országos szempontból egy különlegessége van a mostani solymári időközi választásnak. Itt helyben megvalósul az ellenzékiek által hőn áhított összefogás: a komplett baloldal beállt egy független jelölt mögé és a Jobbik sem indít jelöltet.

Solymáron, az időközi választáson megvalósul az a forgatókönyv, amely miatt a Fidesz országos szinten aggódhat: egy jelölt áll a fideszes indulóval szemben.

Valójában - mint a többi időközin - most is van egy munkáspárti induló, ám az eddigi tapasztalatok alapján a munkáspártinak annyi szavazatot sem sikerül összeszedni, ahány ajánlás kell az induláshoz. Így a munkáspárti várhatóan nem szól bele a mandátumért folytatott küzdelembe.

A solymári 6-os választókerületben azért tartanak időközi önkormányzati választást, mivel az országgyűlési képviselővé vált KDNP-s Gaal Gergely lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról. Hárman indulnak a képviselői posztért:

November közepén öt ellenzék párt közölte (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd), hogy Kárpáti Zsuzsanna független jelöltet támogatja. A dolog különlegessége, hogy az amúgy teljes különállást hirdető LMP is beállt az összefogásba.

Majd jött az újabb meglepetés: az országosan szintén külön utas Momentum is beállt a sorba. A Momentum közölte, hogy az aktivistáik már segítettek is a plakátjai kiragasztásában. Tehát Kárpáti mögött egy MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-LMP-Momentum koalíció sorakozott fel, ami országos szinten elképzelhetetlen konstrukció. Ráadásul a Jobbik is segíti a jelöltet azzal, hogy nem indul ezen a választáson.

Az ellenzéki jelöltnek azonban így is nehéz lesz győznie. Gaal Gergely 2014-ben 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), míg az MSZP-DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig mindössze 36 voksot szerzett (10,3 százalék). Ma este hét óráig tart a szavazás.

Rovatok