Index Vakbarát Hírportál

Az atomerőmű bővítése miatt oroszul tanulnak a paksi rendőrök

2017. december 12., kedd 21:52 | aznap frissítve

A paksi atomerőmű bővítése miatt a városi rendőröknek orosz nyelvet kell tanulniuk – írja a Pakspress. Kuti István városi rendőrkapitány sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy létszámbővítésre is szükség lesz a városban, ugyanis az újonnan érkező dolgozók miatt több garázdaságra és közlekedési szabálysértése számítanak.

Ha bármi történik, ami a rendőrség hatáskörébe tartozik, a rendőr találkozik először az elkövetővel, ilyenkor "kínos lenne, ha meg sem tudnánk szólalni" – mondta a rendőrkapitány. Nagyjából harminc ember vesz részt jelenleg az oktatásban: a vezető állomány több tagja, valamint a bűnügyi, igazgatás-rendészeti munkatársaik.

"Két csoportban tanulunk, az egyik kezdő, a másik a haladó csoport, akik már valamit hallottak az orosz nyelvről" – mondta el Kuti István. Csoportonként január végéig összesen 60-60 órában tanulnak. A járőrök képzése csak a jövő évtől kezdődik el. A mostani állományban nincs olyan rendőr, aki folyékonyan beszél oroszul, az új rendőrök felvételénél előnyt jelent majd az orosz nyelvtudás.

Frissítés: Egyik olvasónk írt, hogy a gigaberuházáshoz nem csak a rendőröknek kell alkalmazkodniuk, az atomerőmű bázisiskolájában tanuló diákoknak is kötelezővé tették az orosz nyelvet az ügyvitel szakon. A 9/d osztályban már ez szerepel az órarendben.

Rovatok