Index Vakbarát Hírportál

Polgármester úr átadott egy utcát, az ovisok az aszfalton térdepelve üdvözölték

2017. december 13., szerda 21:23

A Nyugat.hu vette észre a Trió TV Facebookján a képet, amelyen az látható, hogy óvodás gyerekek szalmán térdelnek az aszfalton, kesztyűben, sapkában, nagykabátban. Ez utóbbi elég egyértelmű, hiszen tél van, a térdeplés pedig Luca-napi népszokás, a kotyolók, akik a néphagyomány szerint fiúk voltak, lopott szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, s arra térdepelve mondták el a köszöntőjüket, termékenységnövelő rigmusaikat egy kis ajándékért cserébe.

Mint kiderült, Csepreg városában felújították az Alkotmány utcát, és az átadón adtak elő Luca-napi műsort az óvodások. Óvodás gyerekeknek szabadtéri programra télen nem biztos, hogy pont a térdeplős népszokást kellett volna előadni, de az is kérdés, hogy egyáltalán miért kell odarángatni őket egy útavatóra, ha egyszer a Nyugat szerint nincs is óvoda az utcában.

Na de ezzel nincs vége, íme még két kép, ahol már biodíszletként szerepelhetnek Vlasich Krisztián polgármester mellett a gyerekek, akiknek amúgy valószínűleg fogalmuk sincs, mi és miért történik velük.

A lap elérte a polgármestert, aki azt mondta, az Alkotmány utca felújítása 30 éve húzódik, így most a város nagyon örült annak, hogy végre elkészült. "A gyerekek örömmel jöttek, a szüleik örültek neki, hogy szerepelnek az utca avatóján és a pedagógusok is szívesen foglalkoztak a műsor betanításával." Bár hideg volt, a polgármester elmondása szerint a forró teával várták az óvodásokat, és az aszfaltra is szalmát tettek, amin végül térdeltek a gyerekek, írja a Nyugat.hu

(Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, indokolhatatlannak tűnik a térdeplés, ez viszont a Luca-nap fényében nem igaz, elnézést)

Rovatok