Index Vakbarát Hírportál

Nem tud irodát nyitni az Emberség Erejével Alapítvány Pécsett

2017. december 14., csütörtök 09:59 | aznap frissítve

A pécsi Nappali nevű hely vezetői a Facebookjukon számoltak be arról, hogy néhány hónapja megkereste őket az Emberség Erejével Alapítvány vezetősége, és szóban megállapodtak abban, hogy a Nappali feletti galérián egy co-working irodát nyitnak, ahonnan az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) által finanszírozott, új regionális civil támogatási programjukat is koordinálják majd.

"A helyi és országos politikában, médiában folyó lejárató kampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjünk az Emberség Ereje Alapítvánnyal" - írták a Nappali tulajdonosai, akik emiatt az együttműködéstől kénytelenek visszalépni. "Ezzel nem csak, hogy egy pezsgő kreatív civil központ közelségét veszítjük el, de jelentős anyagi kár is ér minket, hiszen az alapítvány bérleti díjat és értéknövelő beruházást is finanszírozott volna az épületben" - tették hozzá.

A Szabadpécs hírportál arról számolt be az ügyben, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkár, pécsi Fidesz-elnök a múlt pénteken arra kért minden pécsit, hogy ne adjanak helyet az Emberség Erejével Alapítványnak, ahogy ő fogalmazott a “pécsi Soros-kampányközpontnak". 

Nem kérnek belőle

Az MTI csütörtök kora délután közölte, hogy a pécsi "Soros-kampányközpont" létesítése elleni tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a pécsi önkormányzat közgyűlése. A megszavazott nyilatkozatban az áll, hogy a pécsiek "megdöbbenéssel értesültek Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat".

A dokumentum szerint a város lakói "ebből nem kérnek", és ezzel szemben kiállnak "a mai, Magyarországot és Európát megvédeni akaró politika mellett". A közelmúltban 130 millió forintot kapott az Emberség Erejével Alapítvány a Soros György általa létrehívott Nyílt Társadalom Alapítványtól. Nyirati András, a pécsi Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke korábban az M1 Híradójában azt mondta: a pénzt a dunántúli régió civil szervezeteinek megerősítésére kapták, és a támogatási szerződést már alá is írták.

Nincs köze a migrációhoz vagy a választáshoz

A Nyílt Társadalom Alapítvány a döntés után nyilatkozatot adott ki, amiben azt írták: "a Nyílt Társadalom Alapítvány mély aggodalommal tekint a Pécsi Önkormányzat Közgyűlésének döntésére, amellyel korlátozni kívánják helyi partnerszervezetünk, Az emberség erejével Alapítvány tevékenységét. Az EEA több, mint 10 éve működik. Tevékenységük középpontjában az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás erősítése áll és ezt oktatási programokkal és a helyi közösségeknek szervezett képzésekkel igyekeznek megvalósítani". 

Azt is közölték, hogy abban támogatják a pécsi EEA-t, hogy továbbra is folytassák elkötelezett munkájukat az ország egyik legelmaradottabb térségében élők életminőségét javítsák. "Ezeknek az ügyeknek semmi közük sincs a migrációhoz és a parlamenti választásokhoz" - írják. 

Rovatok