Index Vakbarát Hírportál

Kötelező lesz visszavenniük az üvegeket a boltoknak

2017. december 14., csütörtök 06:03 | aznap frissítve

2018 januárjától kötelező lesz visszavenniük a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak a használt tárolóüvegeket - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A Földművelésügyi Minisztérium által készített rendelettervezet szerint a kötelezettség nem betétdíjas rendszer lenne, hanem üveggyűjtő konténereket kellene kitenniük az üzleteknek vagy a boltban egyszerűen bevenni az üveghulladékot.

A lap megkérdezte az Országos Kereskedelmi Szövetséget a készülő szabályról, a szervezet főtitkára, Vámos György szerint jó, hogy csak a nagyobb boltoknak kell majd visszevenniük az üveget, a kicsiknek ugyanis ez nehézséget jelentene. A január 1-jei határidő ugyanakkor szerinte olyan szűk időkeretet szab, hogy a boltoknak nem lesz ideje felkészülni a változásra. Vámos úgy tudja, a késedelmes kihirdetés miatt tolódik is a határidő. 

A szektort nem érheti nagy meglepetésként a kötelező üvegvisszavételről szóló új szabály, ilyen terveket ugyanis már egy ideje lebegtet a kormány. Ugyanez a koncepció szerepelt a hulladéktörvény legutóbbi nagyszabású  átalakítási tervében  is, amit végül módosításokkal fogadott el idén tavasszal az országgyűlés.

Rovatok