Index Vakbarát Hírportál

Ma is elbeszélt egymás mellett a Jobbik és az Állami Számvevőszék

2017. december 14., csütörtök 14:11

A Jobbik és az Állami Számvevőszék is megszólalt ma a párt büntetésével kapcsolatban.

Az Állami Számvevőszék azt írta közleményében, "a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, és a minden pártra vonatkozó eljárási szabályok szerint, alkotmányos kötelezettségeinek megfelelően járt és jár el. Az ÁSZ a Jobbik ellenőrzése során törvénysértést tárt fel, és az ellenőrzés jelenlegi szakaszának megfelelően 2017. december 21-i határidővel biztosítja a párt reagálását a törvényi keretek között" - idézi az MTI.

A Jobbik pedig azt mondja, szerintük "sokan vélik úgy, hogy a párt Állami Számvevők 660 milliós bírsága általi ellehetetlenítése nem a párt, hanem a demokrácia jövőjéről szól" - idézi az MTI Volner János szavait. Volner az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatót. A Jobbik frakcióvezetője szerint az ÁSZ és a kormány az 50-es évek diktatórikus eszközeivel operál és meg sem próbálja megmagyarázni, hogy a 331 milliós tiltott párttámogatást hogyan állapították meg.

A politikus szerint a kormány megijedt, amikor látta a Jobbik "adománygyűjtő" akcióját, mert sokan érzékelték, hogy el akarják lehetetleníteni a legnagyobb ellenzéki pártot. Hozzátette: egyes Fidesz-közeli újságírók már azt mondják, hogy a kormány emiatt későbbre tolná a Jobbik büntetését, hogy el tudjon indulni a választáson.

Volner János beszéde után rövid megbeszélést folytatott az épület előtt Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetőjével, aki később az újságíróknak elmondta, felajánlotta a frakcióvezetőnek, hogy az ÁSZ épületében jegyzőkönyvbe véve elmondhatja, mik a meglátásai a számvevőszék határozatával kapcsolatban. Elmondása szerint ezzel Volner János nem élt. Az igazgató szerint a határozat december 21-ig véleményezési fázisban van, és Volner János azt mondta, a határidőig el fogják juttatni a párt véleményét az ÁSZ-hoz.

Az Állami Számvevőszék a közleményében azt írta, "tevékenységét a jogállami normáknak megfelelően transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi. Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik."

Ahogy arról beszámoltunk, Vona Gábor, a Jobbik elnöke fáklyás tüntetést hirdetett "Orbán sötét diktatúrája" ellen péntek öt órára. A hétfői parlamenti ülésen is szó volt arról az ÁSZ-vizsgálatról, amely a Jobbik kampányköltéseire irányult, és amely a Jobbik 662 milliós megbüntetésével végződött. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: ez is jelzi, hogy Orbán Viktor „sötét diktatúrát” épít, „korrupt zsarnok”, aki a „demokrácia redőnyét kívánja lehúzni", és ez ellen a párt pénteken az utcán is tiltakozni fog.

A Transparency International évekig kérte az Állami Számvevőszéktől, hogy a pártok önbevallásos kampányköltéseit vesse össze a "valósággal", ne csak a számlákat ellenőrizze. A szervezet eddig folyamatosan azt kommunikálta, hogy meg van kötve a keze, nem tehet ilyet. Aztán négy hónappal a választások előtt hirtelen megtáltosodtak, valószínűleg nem függetlenül a Fidesz–Jobbik-háborútól. Egyelőre nem tudja a Jobbik, miből fizeti a büntetést – már gyűjtést is hirdetett –, de azt mondják, fizetni fognak. Korábban egy párt sem kapott ilyen büntetést, pedig 2014-ben a Fidesz 2 milliárd forinttal túlléphette a kampányköltés törvényi kereteit, írtuk.

A Jobbik péntekre tervezett demonstrációjára az LMP, a Momentum és az Együtt is jelezte, hogy elmegy. Mindhárom párt hangsúlyozta, hogy ez nem önmagában a Jobbik, hanem a demokrácia melletti kiállás részükről, mert elfogadhatatlan, hogy az ÁSZ beszáll a kampányba, és az is, hogy a Fidesz döntse el, hogy ki indulhat egy választáson. A DK és az MSZP úgy nyilatkozott, hogy nem mennek ki tüntetni; a DK azt mondta, nem tüntetnek a Jobbikkal, ami "kirekesztő, antiszemita, rasszista párt", a MSZP pedig azt mondta, ugyanannak a lopott pénznek a felhasználásáról van szó, ők pedig nem tüntetnek lopott pénz mellett.

Rovatok