Index Vakbarát Hírportál

Érdektelenségbe fulladt az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló népszavazási kezdeményezés

2017. december 15., péntek 20:19

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken megállapította, sem az állami cégvezetők bérplafonja, sem december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő százezer aláírás – írja az MTI.

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Ezt nyújtotta be Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő magánszemélyként és bár az NVB május 2-án megtagadta a hitelesítést, a Kúria július 4-én mégis hitelesítette a kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. Az aláírásgyűjtés július 25-én kezdődött, a politikus november 21-én adta le az összegyűjtött íveket. 

Az NVB-t a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona arról tájékoztatta, hogy Vágó Gábor 18 634 ívet adott le, a kitöltött íveken szereplő aláírások lehetséges maximális száma 46 875, így az NVB megállapította, a népszavazás ügyében az összegyűjtött érvényes aláírások száma százezer alatt maradt.

Vágó ráadásul 366 átvett aláírásgyűjtő ívvel nem tudott elszámolni, ezért az NVB 366 ezer forintos bírságot szabott ki rá.

Az NVB azt is megállapította, hogy a Bíró Zoltán által kezdeményezett, december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó népszavazáshoz összegyűjtött aláírások száma sem érte el a százezret. Bíró is kapott bírságot, ő azonban már korábban is jelezte, hogy alkotmányjogi panaszt nyújt be ezzel kapcsolatban, szerinte ugyanis a jelenlegi szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza alkotmányos alapjogát, a népszavazáshoz való jog gyakorlását.

Az ellenőrzések eredményéről az NVB elnöke tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A jogszabály szerint ha az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő alatt sikerült összegyűjteni kétszázezer érvényes aláírást, akkor az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell rendelnie a népszavazást. Ha az aláírások száma százezer és kétszázezer között van, akkor a parlament dönti el, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Rovatok