Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétszer annyi menedékkérőt fogadtunk be idén

2017. december 16., szombat 09:17

1148 menedékkérőt fogadott be Magyarország a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adatai alapján idén január és november között – írja a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium háttérintézményének számító BMH még soha nem osztott ki ennyi menekültstátuszt önként.

A szám éles kontrasztban áll a kormányzat bevándorlásellenes retorikájával, 2016-ban egyébként a befogadottak száma még az ötszázat sem érte el. Emlékeztetőül: az Európai Bírósághoz 1294 menedékkérő miatt fordult keresettel a magyar és a szlovák kormány.

Oltalmazotti státust tavaly összesen 271 személy kapott, idén pedig már 980-nál tart a számláló. Csak novemberben 114-en kaptak ilyen papírt. Ugrásszerűen emelkedett a befogadott státusban részesülők száma is, 2016-ban mindössze hét, idén már 73 fő kapott ilyen minősítést a BMH-tól. Egyedül a menekültstátust nem akarja megadni a hatóság: míg tavaly 154 embert ismertek el menekültnek, addig idén eddig csak 95-öt. A menekülti, az oltalmazotti, és a befogadotti kategória közötti fő eltérések:

A különféle státusban befogadott menekültek száma annak ellenére emelkedik, hogy a regisztrált menedékkérők száma zuhan: az idén novemberig 3187-en adtak be ilyen kérelmet, tavaly bőven 28 ezer fölött volt ez a szám. A kérelmezők 42 százaléka afgán, közel 40 százaléka kurd, őket iraki vagy szír állampolgárként regisztrálják.

A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint a háborús vagy terror sújtotta övezetből érkezők elismerési aránya továbbra is alacsony. Az irakiak esetében októberig 356 elutasítás mellett 115 embert részesítettek védelemben a magyar hatóságok. A civil szervezet szerint a két hazai tranzitzónában október 31-én összesen 431 főt tartottak fogva, közöttük 212 gyermeket. Októberig 128 menedékkérőt küldtek vissza Magyarországra az úgynevezett dublini eljárás keretében, elsősorban Ausztriából (79 fő) és Németországból (30 fő).

Rovatok