Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Ha az MSZP külön akar indulni, ahhoz én nem kellek

2017. december 18., hétfő 16:04

Közös lista kell Orbán Viktor legyőzéséhez, Gyurcsány Ferencre pedig utolsó pillanatig várni kell – mondta Karácsony Gergely. A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy tiszta MSZP-listát nem fog vezetni, de nem is készül erre, mert szerinte a többi ellenzéki párt is rájön, hogy ha nem változtat, "bohózattá válik" a választás a baloldal számára.

December közepén még mindig nagy kérdés, hogy a baloldal milyen konstrukcióban vág neki a választásnak. Legutóbb Karácsony Gergely csavart egyet a dolgon, amikor az Együttet pofára ejtve a közös listás megoldás és az MSZP mellé sorolt. Így hétfőn mér a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként mondhatta el, hogy is képzeli a következő hetek történéseit.

Karácsony egy hétfői sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy teljesen hibás alapgondolat feladni a 2018-as választás, bár az ellenzék jó része nem a kormányváltásra készül – múlt heti elemzésünk éppen erről szólt. Karácsony úgy látja, hogy néhányan elkezdtek arra készülni, hogy az újabb választási vereségből hogy tudnak felállni, és ki milyen pozícióban találja magát, hogy aztán 2022-ben elérjen valamit.

Karácsony belátja, hogy a jelenlegi helyzet valóban bukást ígér a baloldalnak, hiszen a Fidesz és a Jobbik listája mellett legalább hat baloldali lista ígérkezik (MSZP-Párbeszéd, DK, Együtt, LMP, Momentum, Kétfarkú Kutya Párt), és bizony, a miniszterelnök-jelölt a kétfarkúakat is tényezőnek tartja, mert

ha nem változtat az ellenzék a stratégiáján, akkor a baloldal számára bohózatba fullad az egész,

és ilyenkor "egy viccpárt a legjobb választás". Hiszen ennyi lista esetén többen biztosan nem jutnának parlamentbe, így rengeteg listás szavazat veszhet el a baloldal számára, nem is beszélve az egyéni körzetekről.

Gyurcsányra várva

Éppen ezért érezték úgy a párbeszédesek, hogy félre kell tenniük az MSZP-vel szembeni fenntartásaikat, és össze kell fogniuk a szocialistákkal. Ebbe az összefogásba várná Karácsony a többieket, de elsősorban a DK-sokat. Gyurcsány Ferencék viszont éppen a hétvégén szavazták meg a külön listájuk sorrendjét, és a DK-sok csak az egyéni kerületekben akarnak koordinálni. Ahogy az Együtt is, amely múlt héten már konkrét tervet küldött a körzetek elosztására. Az LMP és a Momentum pedig leginkább távol akarja tartani magát a többiektől.

Karácsony ennek ellenére bízik abban, hogy a DK-sok csatlakoznak a közös listához – szerinte februárig, a hivatalos jelöltállításig közjogi értelemben nem dőlt el semmi. Karácsony szerint addig viszont Gyurcsányék meggondolhatják magukat, pláne, hogy állítólagos felmérések szerint a DK-sok nagyon pártolják az összefogást.

Szerinte DK-ra az utolsó pillanatig várni kell, mert ha a DK-sok majd azt érzik, hogy a csatlakozás a politikai érdekük, akkor nem maradnak ki. Karácsony még az Együtt részvételében is bizakodik, de az ő csatlakozásukat kevésbé látja valószínűnek.

Karácsony nem vezet tiszta MSZP-listát

Karácsony tehát közös listára készül, mint mondta, vészforgatókönyv nincs a fejében. Ugyanis kérdés, hogy mi történik, ha az MSZP-Párbeszéd összefogáshoz nem csatlakozik senki (már a Fodor Gábor-féle Liberálisokon túl). Karácsony azt mondta, hogy ha nem jön létre az összefogás, akkor újra kell gondolni mindent, mert csak "egy közös listás indulás esetén vagyok miniszterelnök-jelölt". Vagyis egy olyan megoldásba Karácsony nem megy bele, hogy csak az MSZP logója szerepeljen a szavazólapon.

Ha az MSZP külön, önállóan akar indulni, ahhoz én nem kellek.

Ez azért fontos, mert ha a Párbeszéd is fel akarja tüntetni a logóját a szavazólapon, akkor nem 5, hanem 10 százalékos listás eredmény kell a parlamentbe jutáshoz (ha még egy vagy több párt is csatalkozik, akkor 15 százalék a küszöb).

Karácsony ugyanakkor egyértelműen összefogásos forgatókönyvvel számol, és bár 2014-ben ez Orbán kétharmadához vezetett, most eltérőnek látja a politikai helyzetet. Szerinte ugyanis többen akarják most a kormányváltást, a Jobbik pedig "mélyrepülésben" van. Így a kormányváltást akaró Jobbik-szavazókat is meg lehetne szólítani adott esetben. Szerinte a teljes ellenzéki tábor kezd átalakulni, háttérbe szorulnak a pártkötődések és a Fidesz legyőzésének lehetősége válik elsődlegessé. "Meg lehet nyerni 2018-at, ha az ellenzék korrigálja a stratégiáját" – mondta Karácsony.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Karácsonyt azzal erősítette meg, hogy szerinte 2018-ban nem valósulhat meg egyszerre kormányváltás és politikai megújulás a baloldalon. De 2014-hez képest előrelépés történt, hiszen más egy Karácsony Gergely által, mint egy szocialista által vezetett összefogás-lista.

(Borítókép: Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért társelnöke beszédet mond a Magyar Szocialista Párt budapesti programbemutató nagygyûlésén 2017. december 9-én.  - fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok