Index Vakbarát Hírportál

Még 4 ellenzéki pártot büntet a számvevőszék

2017. december 20., szerda 21:16 | aznap frissítve

A Jobbik 663 milliós gigabüntetése után újabb ellenzéki pártok kaptak bírságot az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ). A Mérce információja szerint, amelyet az Indexnek is megerősítettek két pártból, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, és a DK is milliós bírságot kapott.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, amelynek egyik feladata pártok átvilágítása. Az elmúlt évtizedekben nem volt jellemző a szigorúság az ÁSZ-ra, ám pár hete a Jobbik átvilágításakor megtáltosodott az egykori fideszes képviselő, Domokos László által irányított szervezet. Ezúttal négy újabb ellenzéki párt következett.

Az Állami Számvevőszék a 2015-ös és a 2016-os évet illetően bírságolta meg a pártokat 5 és 10 millió forint közötti összegre. A bírságokban közös, hogy a számvevőszék nem fűzött indoklást a bírság összegéhez – írta a Mérce.

Késő délután a Fideszt is megkérdeztük, ők kaptak-e bírságot irodabérlésért vagy másért, de eddig nem reagált a párt.

A Fideszt most nem vizsgálták

Természetesen kerestük az ÁSZ-t a bírságokkal kapcsolatban. Emailben küldött válaszuk szerint az idei második féléves ellenőrzési tervben szerepelt „a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Demokratikus Koalíció, az Együtt − Korszakváltók Pártja, a Magyar Liberális Párt, továbbá a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015-2016. évi gazdálkodása törvényességének ütemezett ellenőrzése”.

A Fideszé és a KDNP-é történetesen épp nem – van ilyen. Persze akkor még tudhatták, hogy Simicska Lajos ősszel elkotyogja, hogy a törvényeket kijátszva hogyan biztosítottak a Fidesznek a 2014-es kampány idején olcsón hirdetési felületet.

Az ÁSZ azt is írta, hogy december 18-án az LMP és a DK, 19-én az MSZP és a Magyar Liberális Párt, 20-án pedig az Együtt és a Párbeszéd jelentéstervezeteit küldték meg észrevételezésre. A válaszban emellett felsorolták, mit és milyen szempontok alapján vizsgáltak, íme:

„Az ÁSZ azt értékeli, hogy az adott párt által közzétett pénzügyi kimutatások megfeleltek-e a törvényi előírásoknak, valamint hogy a szervezet a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat. Az ellenőrzések kiterjednek továbbá arra is, hogy a pártok szabályszerűen számolták-e el és használták-e fel működésükhöz a forrásokat, különösen a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat. Utóbbi során az ÁSZ értékeli a pártok működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használtak-e fel. ”

Az ÁSZ arra is emlékeztet, hogy 2014. január 1-től módosultak a szabályok, és „tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat.”

Rovatok