Index Vakbarát Hírportál

Megint meghosszabbították M. Richárd házi őrizetét

2017. december 21., csütörtök 16:29

A Budai Központi Kerületi Bíróság 3 hónappal, 2018. március 21-ig meghosszabbította M. Richárd házi őrizetét és fenntartotta mozgásának nyomkövetővel való ellenőrzését. A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség indítványozta M. Richárd házi őrizetének meghosszabbítását. A gyanúsított védője kérte a házi őrizet megszüntetését és Pest megye és Budapest területére korlátozott lakhelyelhagyási tilalom elrendelését, aminek ellenőrzése érdekében hozzájárult volna akár nyomkövető rögzítéséhez is.

Nem tud így dolgozni 

A védői szerint a házi őrizetben eddig eltöltött idő elég volt ahhoz, hogy a gyanúsítottat visszatartsa újabb bűncselekménytől, és a kényszerintézkedés megakadályozza a munkája végzésében. Vállalkozóként több üzletben van érdekeltsége, ezért "számára nélkülözhetetlen a szabad mozgás" - írták. Az ünnepek közeledtével pedig családi okokból is fontos lenne számára enyhébb intézkedés alkalmazása.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta. A házi őrizet legutóbbi meghosszabbítása óta az M. Richárddal szemben alkalmazott kényszerintékedés oka változatlan. A gyanúsított közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt,amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószerfogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás a megállapítására lehet alkalmas.

Ha az eljárás során a gyanúsított bármikor megszegi a házi őrizet szabályait vagy eljárásicselekményen idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető vagy elrendelhetőaz előzetes letartóztatása. A végzés nem jogerős.

Rovatok