Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ: A Jobbik nem bizonyította, hogy nem kapott tiltott támogatást

2017. december 23., szombat 09:27

A Jobbik észrevételeivel kapcsolatban az ÁSZ tájékoztatja a közvéleményt, hogy a párt semmilyen az ÁSZ ellenőrzési jogkörébe tartozó ellenőrzési bizonyítékot nem csatolt az észrevételéhez, sem a 2010-es kampányelszámolásokkal, sem pedig a saját 2017. első félévi plakátkampányával kapcsolatban.

- ezt írta pénteki közleményében az Állami Számvevőszék, amely csütörtökön megkapta a párt észrevételeit az ÁSZ jelentéstervezetésről. Ez volt az a jelentéstervezet, amely szerint a Jobbik 331 millió forint értékben fogadott el tiltott támogatást azzal, hogy a piaci ár alatt kapott plakáthelyeket Simicska Lajos plakátcégeitől (ezek a részletek nem szerepelnek az ÁSZ jelentésében, de mindenki tudja, hogy erről van szó).

A Jobbik december 6-án kapta meg az ÁSZ jelentéstervezetét (amelyet később nyilvánosságra is hozott), onnantól pedig 15 napja volt arra, hogy ahhoz észrevételeket küldjön, vagyis bizonyítsa, hogy nem kapott tiltott támogatást. Amennyiben az ÁSZ úgy értékeli, hogy ezt nem sikerült bizonyítani, úgy a párt összesen 660 millió forint büntetést kaphat, ami miatt a Jobbik vezetése szerint kérdéses egyáltalán el tud indulni a 2018-as választáson.

A Jobbik a jelentéstervezet miatt közleményháborúba kezdett az Állami Számvevőszékkel, azt állítva, hogy az állami szervezet semmivel nem támasztja alá a jelentésében azt a következtetését, hogy a Jobbik tiltott támogatást kapott, hogy piaci ár alatt kapott plakáthelyeket. Az ÁSZ és a Jobbik csatározásáról itt és itt írtunk részletesebben. 

Az Állami Számvevőszék ismételten felszólítja a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét, hogy az ÁSZ folyamatos rágalmazása, valamint a közvélemény félrevezetése helyett, hozza nyilvánosságra a párt 2015-2016. évekre vonatkozó gazdálkodására – amelyeket nem adott át az Állami Számvevőszéknek – valamint a 2017. évi plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat, és bizonyítékokkal támassza alá, hogy a párt nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

- írja közleményében az ÁSZ. 

A szervezet reagált azokra a vádakra is, melyek szerint a Fidesz korábbi kampányainak ellenőrzésénél elnézte a pártnak azokat a dolgokat, amelyek miatt most szinte a teljes kampánybüdzséjétől meg akarja fosztani a Jobbikot. Igaz, ez a reakció nagyjából abból áll, hogy 

ahelyett, hogy a régi kampányokat kérik számon a pártok az ÁSZ-on, inkább foglalkozzanak a saját dolgukkal!

A közlemény elismétli a már megszokott mantrát, miszerint a Domonkos László volt fideszes képviselő által vezetett ÁSZ egy politikától független szervezet, amely mindent a törvények szerint csinál, sőt, a szervezet "a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye". Azt is leírja az ÁSZ, hogy a Fidesz 2014-15-ös kampányát (amelyben sokak szerint bizonyíthatóan piaci ár alatt kaptak plakáthelyetek Simicska Lajos cégeitől) az ÁSZ 2017 nyarán ellenőrizte. 

Arra is felhívja a figyelmet a szerv, hogy "a pártok ellenőrzése tekintetében kizárólag a pártok elszámolására vonatkozó dokumentumok, adatok tekintetében rendelkezik ellenőrzési jogosultsággal". Ezzel arra reagálhat az ÁSZ, hogy a Fidesz a 2014-es kampányában a Hír Tv-n keresztül bérelt plakáthelyeket a Mahirtől, ezekben a szerződésekben pedig állítólag látszik, hogy mindezt jóval piaci ár alatt tette. 

Rovatok