Index Vakbarát Hírportál

Azt ígérte, leveszi a rontást, ehelyett ellopta az idős nő ékszereit

2017. december 27., szerda 09:37

Egy középkorú egri nő arra vett rá egy 73 éves asszonyt, hogy az adja át neki az ékszereit, melyekről - ígérete szerint - le fogja venni a rontást. A tárgyak azóta sem kerültek vissza az idős asszonyhoz, ezért az ügyészség vádat emelt az elkövetővel szemben.

Az eset még szeptemberben történt, a tolvaj csaló akkor céltalanul sétált Eger felnémeti városrészében, amikor felfigyelt a sértettre, aki házának előkertjében munkálkodott. Miután felmérte, hogy az idős hölgy átverhető, beszédbe elegyedett vele. Ennek során előbb a sértett egészségi állapotára, és annak okaira, majd - mindezek kapcsán - az asszony ékszereire terelődött a szó. Ekkor ajánlotta fel a nagylelkűséget színlelő vádlott, hogy szívesen leveszi a rontást a betegeskedő néni ékszereiről, ami bizonyosan pozitív változást eredményez majd az egészségi állapotában, de általában az életében is.

Az idős nő ekkor előhozta a lakásból egyes féltve őrzött értékeit, melyek közül az elkövető kiválasztotta az arany ékszereket azzal, hogy korlátozott képességei folytán csak a nemesfémből készült tárgyakról tudja levenni a rontást. Ezeket rögtön magához is vette, cserébe pedig három tarot-kártya lapot adott a sértettnek, egyben megígérte, hogy a rontás levétele érdekében szükséges műveletekhez azonnal hozzálát, amint hazaér Miskolcra.

Arra is megkérte az asszonyt, hogy fizesse ki neki az úti költségeit, majd az ékszerekkel és háromezer forinttal a zsebében azzal az ígérettel távozott a helyszínről, hogy az átvett tárgyakat hamarosan vissza fogja hozni. Mivel ez nem történt meg, az idős nőt végül több mint 70.000 Ft tényleges kár érte.

A Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja a terheltet, aki a bűncselekményt különös visszaesőként követte el.

Rovatok