Index Vakbarát Hírportál

Az Együtt visszatámadott: az ÁSZ honnan tudja, ki melyik pártnak a tagja?

2018. január 3., szerda 15:20

Miután az Állami Számvevőszék a választások előtt gyorsan végigbüntette szinte az összes pártot a Fideszen és a KDNP-n kívül, Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke sajtótájékoztatón mondták el, mire jutottak az ÁSZ-szal. A két politikus bemutatta az Állami Számvevőszéknek készített válaszukat a párt 2015-16. évi gazdálkodásával kapcsolatban.

Ez az az anyag, amire alapozva az ÁSZ "tiltott pártfinanszírozásra" hivatkozva 19 millió forintot követel. "Az Együtt politikusai szerint minden kétséget kizáróan az Állami Számvevőszék a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat" - íja közleményében az Együtt.

Juhász Péter két ÁSZ állítást említett:

Ez utóbbira reagálva egy 60 ezer forintos tételt említettek, ami az ÁSZ szerint megvalósította a tiltott pártfinanszírozást, viszont az Együtt szerint alaptalan az ÁSZ hozzáállása, hiszen "az Állami Számvevőszéknek nem lehet tudomása arról, ki az Együtt párttagja. Amennyiben mégis hozzáfértek ezen adatokhoz, azzal különösen védett, személyes adattal való visszaélést követtek el".

Szigetvári Viktor szerint már abból is jól látszik a számvevőszék büntetésének politikai indíttatása, hogy az Együtt irodabérlési szerződését már a 2014-es vizsgálatoknál is látták, akkor mégsem volt ellene semmi kifogásuk. Azóta pedig a párt változatlan áron, változatlan konstrukcióban bérli azt.

Juhász szerint "az Állami Számvevőszék a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat a 2018-as választások előtt. A Fidesz tehát már nem csak politikailag, nem csak a médiatúlsúlyával próbálja akadályozni az ellenzéki pártokat, hanem az anyagi forrásait is támadja egy elvileg független intézmény felhasználásával. Az Együtt számára a tervezett büntetés kiszabása azt jelentené, hogy a januári és a februári hónapban nem lesz pénze semmire.”

Az Együtt betekintést kér az ÁSZ-tól a megállapításaikat alátámasztó dokumentumokba, hiszen a jelentéstervezetében nem tüntetik fel pontosan, mi alapján hozták meg megállapításaikat. Az Együtt választmányi elnöke szerint teljes mértékben azonos jogszabályi környezetben, egy teljes mértékben politikai alapon megváltozó véleményt látunk az ÁSZ részéről. Ez egy illiberális, elnyomó rendszer gesztusa.

Rovatok