Index Vakbarát Hírportál

Úgy égtem, mint egy fáklya, ki kellett ugranom a buszból

2018. január 3., szerda 17:58 | egy éve frissítve

Vígh Györggyel készített interjút az RTL Házon kívül című műsora, miután a csatorna szerint ő volt az Év Embere. A férfi volt az a tanár, aki a veronai buszbalesetnél saját testi épségét nem kímélve próbálta kimenteni a buszban rekedt sérülteket. A férfi a balesetben mindkét gyermekét elvesztette.

Ütközés, fájdalom, és lángok

Vígh György azt mondta: fel sem fogta, hogy pontosan mi történt azon a januári éjszakán Verona közelében. Akit tudott, kirángatott a buszból, ahová még odafért, ahol még nem csaptak magasra a lángok. A férfinak az a pillanat örökre az emlékezetébe vésődött, amikor az egyik kislányt próbálta kihúzni az égő roncsból, de az egyik benzintartály felrobbant alatta.

„Az a tűz tűzvész volt. Azt sem vettem észre, hogy tiszta gázolaj vagyok én is és a gázolaj belobbant rajtam. Úgy égtem, mint egy fáklya, ki kellett ugranom a buszból” – mondta könnyeivel küzdve a férfi.

Fájdalmat talán a sokk miatt nem érzett. Még arra emlékszik, hogy keresi a fiát.

„Elsősorban fulladása volt: a mérgező gáz és a forró levegő belégzése – ezt hozták ki az olasz hatóságok halálnak.

Vígh György a fia mellett a lányát is elvesztette azon az éjszakán.

„Ő volt, aki mindent megköszönt. Volt, hogy az anyjához is odament: Köszönöm, Anya, hogy élek!” – emlékezett a lányra.

A férfi a balesetet követően hónapokig kórházban lábadozott. Munkahelyére már nem tudott visszatérni, ugyanis épp a tragédia idején érte el a nyugdíjkorhatárt. Víghék gyerekeik ruháit, tárgyait, szobáját változatlanul hagyták: minden úgy van, ahogyan az olasz út előtt maradt egy évvel ezelőtt. A házaspár a baleset óta tartja a kapcsolatot lányuk barátjának szüleivel – ők a fiukat vesztették el a katasztrófában.

A teljes interjú szerda este, 22:15-kor ment le az RTL Klubon.

Rovatok