Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen miniszterelnök-jelöltet akarnak, de ők sem tudják, kit

2018. január 3., szerda 12:49

Zászlót bontott a volt balos és jobbos miniszterekből álló V18 csoport. A céljuk, hogy leváltsák Orbán Viktort, de a csoport nem akar árnyékkormányt alakítani, nem akar párttá alakulni. Sőt, párt vagy miniszterelnök-jelölt mögé sem akar beállni. Szóval egyelőre nem értelmezhető, mit akar.

Újságíró: Karácsony Gergelyt támogatják?

Balázs Péter: Karácsonyt ugyanolyan jónak tartom, mint például Szél Bernadettet.

Másik újságíró: És Vona Gábort?

Balázs Péter: Azt nem mondtam.

Az egyórás bemutatkozó sajtóesemény szinte bármely párbeszédét kiemelhettük volna, hogy érzékeltessük: a most zászlót bontó új ellenzéki formáció esetében túlzás lenne letisztult stratégiáról beszélni.

2018 első szerdáján zászlót bontott a „Válasszunk! 2018”, röviden V18 csoport, amelyről kedden már szivárogtak, szivárogtattak híreket. Most kiderült: 11 volt kormánytag/kormányzati szakember állt össze, hogy beszálljon az előttünk álló kampányba. Ám maguk sem tudják, vagy legalábbis elmondani nem tudják, hogy fognak részt venni a következő hónapok pártcsatáiban.

A nagy 11-est – tagjai oldalt keretesben – a vezető, Balázs Péter volt uniós biztos és volt külügyminiszter, a csapatkapitány „koedukált focicsapathoz” hasonlította. Ez áll szemben Orbán Viktor szigorúan férfiakból álló focicsapatával.

A V18 tagjai

  1. Andor László volt EU-biztos (2010-2014)
  2. Balázs Péter volt EU-biztos, volt külügyminiszter
  3. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter
  4. Bod Péter Ákos volt ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke
  5. Göncz Kinga volt külügyminiszter
  6. Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár
  7. Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter
  8. Mellár Tamás a KSH volt elnöke
  9. Pusztai Erzsébet volt népjóléti és egészségügyi államtitkár
  10. Raskó György volt mezőgazdasági államtitkár
  11. Székely Tamás volt egészségügyi miniszter

Nem állnak párt elé és mögé

Ám mégsem arról van szó, hogy árnyékkormányt alakítanak – hangsúlyozta Németh Péter, a Népszava volt szerkesztője, aki moderálta a zászlóbontást. A V18 párttá sem akar alakulni. Dehogy. A volt kormánytagok csak szeretnék segíteni a kormányváltást. Kormányt váltani, a Fideszt legyőzni ugyebár csak pártok tudnak, ehhez képest Balázs Péter többször megismételte a tájékoztatón, hogy

nem állunk semelyik párt elé vagy mögé, nem vesszük el a küzdőteret, az a célunk, hogy a választók a demokratikus ellenzékből válasszanak.

A V18 megfogalmazott egy felhívást is, amely szerint úgy lehet megtörni a Fidesz hatalmát, ha minden választókerületben „egyetlen erős és népszerű ellenzéki jelölt” áll szemben a Fidesszel. A V18-asok ugyanakkor nem akartak/tudtak megoldási javaslatot mondani, hogy a pártok hogy oldják meg ezt a feladatot. Balázs Péter erről azt mondta: jó lenne, ha a polgárok egymásra találnának, és megtalálnák, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

A V18 tehát nem áll ki majd senki mellett. Azokat támogatják, akik elfogadják az úgynevezett 8 pontos javaslatukat. Ebben olyan általánosságok szerepelnek, mint hogy létbiztonságot, elérhető egészségügyi szolgáltatást, versenyképes oktatást mindenkinek, és hogy „legyen Magyarország az EU élcsapatában”.

Kéne egy kormányfőjelölt, egy kormányfőjelölt kéne

És hogy ki fogja mindezt megvalósítani? Kit támogatnak pontosan? Egy kiragadott, ám sokat sejtető kérdés-válasz:

Index: Azt olvasom a felhívásukban, hogy „a demokratikus oldalnak egyetlen miniszterelnök-jelöltet célszerű támogatni Orbán Viktor kihívójaként”. Tudna nevet mondani?

Balázs Péter: Nem.

Göncz Kinga volt külügyminiszter szerint az egész V18-as megmozdulás „nem a pártoknak szól, hanem azoknak, akik elbizonytalanodtak. Elmondjuk, mit lehet csinálni, hogy változás legyen." Majd egy óra alatt sem derült ki, mit lehet csinálni, hogy változás legyen.

Technikai értelemben a V18-asok majd országszerte fórumokat, konferenciákat alakítanak. Balázs Péter azt ígérte: „Előkészítettünk weblapot, hálózatot, bízunk abban, hogy lesz társadalmi visszhangja. Jövő héten beindul a gépezet.”

Rovatok