Index Vakbarát Hírportál

Csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

2018. január 3., szerda 12:02

26 ezerrel csökkent 2017-ben a nyelvvizsgázók száma, az előző évhez képest, számolt be róla a Világgazdaság. A lap az Oktatási Hivatal által kiadott adatokból készített összegzést, amiben azt írják, hogy tavaly 108 ezer jelentkező közül 70,5 ezer embernek sikerült megszereznie a bizonyítványt, de ez elmarad az egy évvel ezelőtti adatoktól, sőt, mint írják 2008 óta, két évet leszámítva, folyamatosan csökken a nyelvvizsgázók száma Magyarországon.

Tíz évvel ezelőtt még 174 ezren mentek nyelvvizsgát tenni, azóta viszont folyamatosan egyre kevesebben. Kis elmozdulást jelentett a 2015-ös és a 2016-os év, amiben szerepe lehetett a diplomamentő programoknak is, ekkor ingyenes nyelvtanfolyamokkal, illetve regisztrált munkakeresőknél ingyenes nyelvvizsgával ösztönözte az állam az idegennyelv tanulást. Ezzel sikerült 10 ezrest növekedést elérni 2015-ben és 2016-ban az előző évekhez képest.

2018-tól egy három éves program indul, aminek keretében hárommilliárd forintot különít el a kormány arra, hogy minél több fiatal szerezhesse meg ingyenesen az első nyelvvizsgáját. Erről már korábban beszámoltunk az Indexen. Azóta kiderült, hogy további cél az is, hogy minél több diák szerezzen második nyelvből is vizsgát.

(Borítókép: Marjai János / MTI)

Rovatok