Index Vakbarát Hírportál

Az új német tanácsadó kis populizmust vinne az MSZP kampányába

2018. január 4., csütörtök 05:18 | aznap frissítve

Azt már ősz óta tudjuk, hogy ebben a kampányban nem Ron Werber segíti majd az MSZP kampányát. Hiszen ekkor derült ki, hogy az MSZP egykori emblematikus tanácsadója az LMP-hez igazolt.

Az MSZP ezúttal a német szociáldemokraták korábbi ászával (a legutóbbi, rossz eredményt hozó SPD-kampányt már nem segítette), Heiko Krestchmerrel kötöttek szerződést. Kretschmer pedig a 168 Órának adott most interjút arról, mi a véleménye a magyar politikáról, és nagyjából hogyan tudja elképzelni az MSZP népszerűségének feltornázását.

Kretschmer azt mondta, hogy az elmúlt hetekben próbálta felméri a magyar társadalom hangulatát, és kutatások és benyomások alapján arra jutott, hogy két területen van nagy elégedetlenség:

az egészségügy állapota, illetve az oktatás fokozatosan romló helyzete miatt.

A tanácsadó nem akarta kimondani, hogy ez a két téma lesz az MSZP kampányának középpontjában, de azért megjegyezte, hogy áprilisig arról kéne beszélni, hogy hogyan lehetne az embereket humánus egészségügyhöz, versenyképes oktatáshoz és bérekhez segíteni.

Kretschmer arra is felhívta a figyelmet, hogy bár legutóbb a Fidesz kétharmaddal nyert, "nem sikerült nagy tömegeket mozgósítania", és csak a magyar választási rendszerből profitált. (A Fidesz 2,1 millió listás szavazatot kapott a 8 millióból.) Ez szerinte azt jelenti, hogy "gyorsan és jelentősen megváltozhat a helyzet".

A nagy kérdés persze: hogyan. Kretschmer szerint egy dolog, hogy más, jobb válaszokat kell kitalálni, mint a jelenlegi kormány, de ezeket el is kell juttatni a választókhoz.

Szívem szerint azt mondanám, hogy egy adagnyi populizmusra a politikai baloldalon is szükség van.

Populizmusról ugye akkor beszélünk, ha a nép ösztönei és kívánságai határozzák meg a politikai cselekvést. A migránshelyzetben, a sorosozó kampányban a baloldal nem egyszer vádolta a Fideszt populizmussal - nem is alaptalanul, hiszen a kormányztai kampányok nem egyszer a magyar átlagválasztó félelmeire játszott, játszik rá.

Kretschmer szerint viszont az általa kívánatosnak tartott populizmus nem jelenti azt, hogy majd szítani szeretnék például az idegenektől való félelmet. Arról van szó, hogy a párt politikai ajánlatát "mindenkivel egyformán meg kell értetnünk". Kretschmer ezt érzékeltetve egy focis hasonlattal magyarázta el, kihez és hogyan kell szólni.

Ne azokat győzzük meg arról, melyik a legjobb focicsapat, akik amúgy is mindennap követik a labdarúgást, így képben vannak. Hanem olyanokat, akik alkalomadtán egy jó meccsért tudnak lelkesedni, de nem szakértők.

Ezt úgy fordíthatjuk, hogy az MSZP-nek nem az újságolvasó, sokszor fanyalgó belvárosi értelmiségnek kell politizálnia, hanem az átlagválasztót kell egyszerű mondatokkal, célokkal megnyerni.

Kretschmer azt is elmondta - mi mást is mondott volna -, hogy szerinte Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt képes alternatívát állítani. A baloldali politikusok pedig akkor tudnak igazán hatékonyak lenni, ha önmagukat adják.

Rovatok