Index Vakbarát Hírportál

A hivatal mostantól cenzúrázza a tanárok nyilatkozatait

2018. január 7., vasárnap 11:09

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a következő levelet küldte az Indexnek: "2018. 01.07. napján A hivatal mostantól cenzúrázza a tanárok nyilatkozatait címen közzétett cikkük több helyen valótlanságokat tartalmaz, ezért az alábbi nyilatkozatot helyreigazítás címén kérjük közzétenni: A szakképzési centrumok részére a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az általános kommunikációs eljárásrendről szóló tájékoztatót tavaly, 2017. december 21.-én küldte ki. A komáromi iskola pedagógusának véleménynyilvánítása 2018. január 3. napján történt. A pedagógus nyilatkozatát sem az iskola, sem a hivatal nem szankcionálta. A körlevél rögzítette a Hivatal fennállása óta működő eljárásrendet, miszerint a centrumok egyeztetnek a fenntartóval a sajtómegkeresésekkel kapcsolatosan. Ezzel egységesebb és bővebb válaszokat kaphatnak a sajtóorgánumok, ami tovább segítheti a közvélemény hatékonyabb tájékoztatását. Tehát a levél célja, hogy javítsa a fenntartó és az iskolák közötti pontos és gyors információcserét."

Mi is beszámoltunk arról a szégyenfalról, amelyen egy komáromi iskolában teszik közzé azoknak a diákoknak a neveit, akik intőt, rovót vagy más büntetést kaptak. Ez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint is jogsértő, ahogy kifejezte nemtetszését egy tanár, Balla István is.

Ő az RTL Klub Híradójában elmondta: a nyilatkozata miatt az igazgató számon kérte őt, és jegyzőkönyvet vettek fel az esetről. Ez után - aligha függetlenül az ügytől - a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körbeküldött egy levelet a szakiskoláknak, amelyben közölték velük, hogyan szükséges a jövőben az ilyesmire reagálniuk.

Az RTL Klub beszámolója szerint a levél közölte az igazgatókkal: "Rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan eseményt, történést, amelynek következményeként negatív sajtóhírek keletkezhetnek". Ilyen esetekben "különös körültekintéssel kell eljárni",

haladéktalanul el kell rendelni a hírzárlatot, a feltett kérdésekre vonatkozó választervezetet el kell küldeni a Hivatalnak, ahonnan iránymutatást küldenek a nyilatkozatra vonatkozóan.

A Híradóban Mendrey László, a Pedagógsuok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: ezután még kevesebben mernek majd véleményt mondani, mert az igazgatóknak és tanároknak tartaniuk kell a következményektől, azaz az állásuk elvesztésétől.

Mendrey elmondta, a szakszervezet jelenleg jogászokkal egyeztet arról, érdemes-e az alapvető jogok ombudsmanjához fordulni a szétküldött levél rendelkezései miatt.

Szerinte a levél tartalma "nem a demokráciákra  jellemző", mivel annyira megköti az igazgatók és a sajtó kezét. Hozzátette.

Ha Rákosi Mátyás látná mindezt, egészen biztosan csettintene."

A Diákparlament is megszerezte a teljes levelet, és fel is tették Facebook-oldalukra:

Rovatok