Index Vakbarát Hírportál

Január 30-án találkozik Orbán Kurzzal

2018. január 11., csütörtök 12:15

Folyik Orbán Viktor miniszterelnök bécsi látogatásának előkészítése, a tárgyalásokra január 30-án kerülhet sor - reagált az MTI-nek az osztrák sajtóban megjelent hírekre Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Lapinformációk szerint Orbán Viktor az osztrák fővárosban külön-külön tárgyal Sebastian Kurz nemrég hivatalba lépett kancellárral, és koalíciós partnerével, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, Heinz-Christian Strache-val. A tervek szerint több más osztrák közéleti szereplővel is megbeszélést folytat aznap a magyar kormányfő. Tekintettel arra, hogy a bécsi program még szervezés alatt van, Havasi Bertalan e találkozókról egyelőre nem kívánt bővebb tájékoztatást adni.

Orbán Viktor miniszterelnök január 3-án a lengyel kormányfővel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: még januárban találkozni kíván az új osztrák kormány tagjaival, a gazdasági és szellemi élet meghatározó szereplőivel. Mint mondta, gondolkodnak azon, hogy a V4-ek szilárd belső kapcsolatát fenntartva intenzív kapcsolatot hozzanak létre többek között Ausztriával.

Ausztria példa arra, hogy Európában működik a demokrácia, és nem képzelhető el, hogy egy ország vezetői hosszú időn keresztül fontos kérdésekben, például a migrációval kapcsolatban ne kövessék azt, amit a nép akar

- mondta akkor Orbán Viktor.

A magyar kormányfőnek azonban egy kemény témában is egyeztetnie kell az osztrák kormánnyal, amely az év elején bejelentette, hogy le akarják faragni a családtámogatásként külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadást - ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint, ennyinek a szülei dolgoznak Ausztriába bejelentve, és fizetik ott a járulékokat.

Rovatok