Index Vakbarát Hírportál

A kormány leejtett egy fegyvert, az ellenzék megtalálta

2018. január 23., kedd 07:15

Az 1300 menekült befogadásáról tett államtitkári nyilatkozat után előállt az a helyzet, hogy a Fidesz védekezésre kényszerült a migránstémában. A Jobbik Orbán őszödi beszédét emlegeti, az MSZP nemzetbiztonsági ülést tart szükségesnek, de még az LMP-sek is besegítettek, hogy rendkívüli parlamenti ülés legyen egy korábban is nyilvános adatból. A Fidesznek gyorsan lépnie kellett, hogy visszavegye a kezdeményezést.

Az évek óta tartó masszív kormányzati menekültellenes kampányok után több mint meglepő, hogy kormányzati és fideszes vezetők hirtelen különbséget tesznek migráns, illegális bevándorló, menekült és oltalmazott között. Hogy bár évekig fideszesek sulykolták, hogy a bevándorlás gyakorlatilag egyenlő a terrorizmussal, hirtelen ők kezdenek beszélni arról, hogy ennél bonyolultabb a világ.

Háttérben pár fideszes elismerte az Indexnek, hogy jó nagy porszem került a menekültügyi kommunikációs gépezetbe, miután Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár máltai nyilatkozata a magyar nyilvánosságba is bekerült. Altusz a Times of Maltának egész pontosan azt mondta:

a szám, amit elmondhatok, 1294 menekültet kellett befogadnunk az országba, de nem álltunk ki a nyilvánosság elé azzal, hogy ezek a menekültek.

Altusz szerint a befogadott embereket azért fogadta be a kormány, mert ténylegesen rászorultak. Politikai nézeteik vagy vallási okok miatt kellett elmenekülniük, vagy azért, mert szexuálisan bántalmazták őket. „Azok az emberek, akiknek menekültstátusra van szükségük – ezt szeretném tisztázni –, jöhetnek Magyarországra” – mondta Altusz.

Nem valami bombasztikus új bejelentésről van szó, a számok eddig is nyilvánosak voltak. Sőt, aki hajlandó volt túllépni a kormány leegyszerűsítő propagandáján, eddig is tudhatta, hogy az illegális bevándorlók, illetve a legálisan menekült vagy oltalmazotti státuszt kapó külföldiek között alapvető különbség van (utóbbi törvényesen van az országban, lefolytatták az ügyében az eljárást).

Ám éppen a fideszesek, élükön Orbán Viktor miniszterelnökkel, voltak azok, akik gondoskodtak arról, hogy a közvélemény ne nagyon tegyen különbséget a kétféle migráns között. Emlékezhetünk: Őcsényben a panziós legálisan itt tartózkodó menekülteknek akart szállást nyújtani (tehát akiket a magyar állam befogadott), mire a falu népe agresszíven, bűncselekményeket elkövetve reagált. Orbán Viktor és Németh Szilárd pedig nem a genfi egyezményre vagy az átmeneti oltalomra hivatkozott (mint a mostani Altusz-nyilatkozat után), hanem a miniszterelnök gyakorlatilag bátorította a felhergelt falusiakat, hogy joguk van kifejezni a véleményüket, ha nem akarnak migránst látni maguk körül.

Fideszes sorvezető az ellenzéki kampány ellen

Az Altusz-nyilatkozat tehát némi törést okozott a gondosan megtervezett menekültügyi kommunikációban. Megváltozott ugyanis a szereposztás: a kormánynak kell árnyaltan fogalmazni a menekültekről, míg az ellenzék tud migránsozni, 1300-azni, ahogy a csövön kifér. A Magyar Nemzet múlt héten számolt be arról, hogy a fideszes képviselők és választókerületi elnökök egyfajta „sorvezetőt" kaptak Hidvéghi Balázstól, a fidesz kommunikációs igazgatójától, hogyan is reagáljanak, ha szóba kerül ez a bizonyos 1300 befogadott menekült. 

A kiszivárgott sorvezető egybevág persze a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményével. Eszerint a válasz a szokásos sorosozás, brüsszelezés, illetve hogy „a genfi egyezmény kötelez minket arra, hogy akik nemzetközi védelemre jogosultak, azokat védelemben részesítsük". Vagyis hogy semmi köze az uniós kvótákhoz ennek az 1300 menekültnek. Ráadásul a szóban forgó 1300 menekült közül szinte mindenki tovább is állt, az EU felé indult, és elhagyta Magyarországot.

A Fidesznek azért volt szüksége a kommunikáció összehangolására, mert az ellenzék megérezte, hogy itt fogást lehet találni a menekültügyi kommunikációban eddig verhetetlennek tűnő Fideszen.

A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP is lecsapott a témára, és már majdnem két hete különböző eszközökkel próbálja napirenden tartani a kormány számára kellemetlen nyilatkozatot. Az LMP kevesebb nyilatkozattal, de támogatja, hogy az ellenzék ügyet csinál ebből a kérdésből.

Láthatjuk tehát, hogy az ellenzéki pártok külön és összehangoltan is megpróbálják kihasználni ezt a kommunikációs hibát. Egy fideszes a háttérben úgy fogalmazott az Indexnek, hogy az ellenzék „a saját fegyverünket próbálja ellenünk fordítani", de a Fidesz ezt persze minden erővel meg akarja akadályozni.

Stop ellenzéki kommunikáció!

Ebben a kontextusban kell értelmezni a kormány múlt heti Stop Soros törvényjavaslatát, amely minden eddiginél erősebb támadás Soros György, illetve a menekülteket/migránsokat támogató szervezetek ellen. Maga a törvényjavaslat – mint azt levezettük – sok ponton homályos, összecsapott, értelmezhetetlen. A Fidesznek azonban most az a lényeg, hogy erről legyen szó, és ne az 1300 menekültről.

Egy fideszestől azt hallottuk, hogy későbbre, a parlamenti ülésszak indulásához közelebbi időpontban tervezték ezt a Stop Soros tervet (a tavaszi ülésszak február közepén indul várhatóan), ám az 1300 menekültes ellenzéki támadás felgyorsította az eseményeket.

A Fidesz tehát a Stop Sorossal vissza akarta venni a kommunikációs kezdeményezést, és ezért még az sem volt drága ár, hogy alkotmányjogilag és büntetőjogilag értelmezhetetlen nyilatkozatokat tesznek a vezetőik. A fideszes frakcióvezető, Gulyás Gergely például már Soros György kitiltásáról beszélt, ha nincs meg az útlevele (bár a magyar állampolgárság megléte nem az útlevéltől függ), Rogán Antal miniszter pedig azt sugallta, hogy ha egy szervezet nem tesz bevallást önként a migráció támogatásáról, majd az ügyészség fogja vizsgálni ezt, hogy egy szervezet jogosan nem vallott-e (nem érthető, hogy mi alapján vizsgálja az ügyészség, ha egy szervezet nem jelent be valamit).

A kormánynak tehát az a célja, hogy a következő napokban hetekben a Stop Sorosról legyen szó, az ellenzék viszont az 1300 befogadott menekültet állítaná a középpontba. Jól jelzi ezt, hogy az MSZP minden idők egyik legtömörebb közleményét adta ki a Stop Soros javaslatra regálva. Az MSZP mindössze ennyít írt Reagálás Pintér Sándor bejelentésére című közleményében: „1300".

Kommentelnéd? Kibeszélheted ezt a cikket is az Index most indult Facebook-csoportjában!

Rovatok