Index Vakbarát Hírportál

Hét ponton kell Vona szerint történelmi változás

2018. január 27., szombat 17:11 | aznap frissítve

Hát akkor vissza az alapokhoz, és kezdjük az elején. A Jobbik egész működését xenofób, rasszista és fenyegetőző politizálás, gyakran erőszakos összecsapásokba torkolló önbíráskodások nyílt és lelkes támogatása kísérte, egészen a közelmúltig, amikor Vona Gábornak hirtelen azzal kellett szembesülnie, hogy ezt az uszító mezőt szépen elfoglalta előle a Fidesz.

Ott álltak tehát a Jobbik politikusai, és egyszerre nem tudtak már annyira durvát mondani a közönségüknek, amit a Fidesz könnyedén ne múlt volna felül, így hát másfél éve elkezdődött a változás, a gyűlölködő és rendpárti kijelentéseket egyszerre középutas kismacsakás, cukiképes politika váltotta fel egészen Vona Gábor szépészeti megnyilatkozásáig. De mielőtt Vonáék állandó vacsoravendégekké váltak volna Bitó László szalonjában, a Fideszre egyszer csak ráköszönt a valóság, és a a kormány magabiztos térfoglalása egyszer csak megreccsent. Amikor a folyamatos, félelemkeltő, bevándorló- és migránsellenes kampányban kiderült, hogy valójában a kormány továbbra is ugyanúgy befogad menekülteket, mint régen, sőt még annál is jobban, a szélsőjobbos kommunikációs térbe, mintha soha el se hagyta volna, a múlt héten villámgyorsan visszatért a Jobbik.

A nagy kérdés tehát az volt a Jobbik szombati kampánynyitója előtt, hogy a hirtelen jött lehetőséggel él-e a Jobbik, és visszatalálva gyökereihez, újra xenofób, szélsőjobboldali pártként áll a választási kampány rajtkövére, vagy marad kommunikációjában óvatosabb, a nem szélsőséges szavazók kegyeiért folytatott harc.

Mielőtt Vona Gábor egyórásra tervezett beszéde elkezdődött volna, ehhez adott némi támpontot, hogy milyen híres emberes idézetet választottak a 2018-as választások kampánynyitójához. Széchenyi Stádiumából az alábbiakat vetítették a háttérre:

Két szóban koncentrálom az egész emberiség jussait: Szabadság és bátorlét.

Majd további viszonyítási pontot jelentett Mirkóczki Ádám jobbikos politikus bevezetője, mint mondta, nem uralkodni, hanem szolgálni, nem harácsolni, hanem együttműködni akarnak, lehetőséget kínálni a tudásra, az alkotásra, hogy egy virágzó országot hozzanak létre együtt.

A Jobbik a kormányváltó erő

Vona Gábor színpadra lépése előtt a fentebbi mondat jelent meg, és a Jobbik pártelnöke is leginkább ezt sújkolta a több száz vendégnek a II. kerületi konferenciateremben. Mirkóczki úgy konferálta fel Vonát, hogy egy múlt heti "szigorúan zárt tanácskozás" kulisszatitkait osztotta meg a közönséggel: Azt mondta, hogy Vona azon a tanácskozáson a világ legtermészetesebb módján állt fel, és azt mondta:

Nekünk nem elsősorban a Fidesszel kell megküzdeni, hanem önmagunkkal, a bennünk lévő démonokkal: a pökhendiség és a korrupció démonával. Amikor ezek megkísértenek, le kell győzni, hogy tiszták maradjunk, áldozatosak.

Miközben ezt mondta, nekem beugrott az a pletyka, hogy Orbán tartalmában pont ugyanezeket mondta a 2010-es választási győzelem után szűk körben, persze később azt is mondta, hogy ne azt figyeljék, amiket mond, hanem amiket csinál. Ennyi a közös pontokról, és jöjjön Vona beszéde.

A Jobbik elnöke azzal kezdte, hogy történelmi időszakot élünk, és április 8. után történelmi feladatot, fordulatot kell Magyarország életében elérni. Amivel foglalkozni akar, az a kormányváltás, és ami utána jön. Hogy hogyan néz ki Magyarország, és amit a Jobbik nyújtani tud.

Vona szerint félelem jellemzi az országot, "mindenki fél", "a diák, az orvos, a szülő, a közmunkás, a polgármester, a fiatal, az idős".

Mi megszüntetjük a félelem légkörét, és azt üzenjük, véget érhet a félelem országa április 8 után.

Vona szerint a félelem megosztottságot, frusztráltságot, elvágyódást szült. "De nem nekünk kell félnünk, hanem azoknak, akik ezt az országot szétlopták. most kell változás, nem 4 vagy 8 év múlva, most kell elszámoltatás."

Vonán fekete öltöny, világoskék (halványlila) nyakkendő volt, amit csak felírtam, hátha valakinek érdekes. Vona kijelentette, hogy egyedül maradtak, ők a kormányváltó erő. Van erejük és elszántságuk is. A baloldali pártok erőtlenek, és azt látja, le se akarják váltani a kormányt, ők egymást akarják leváltani az MSZP a DK-t és fordítva, az Együtt a Párbeszédet, illetve az LMP a Momentumot és fordítva. "Mi pedig a kormányt".

Vona hét területen jelentett be változást, ahol történelmi fordulatra van szükség. biztonság, demokrácia, a korrupció feltárása, versenyképesség javítása, az elvándorlás megállítása, és a nemzetközi presztízs.

Vona szerint ma Magyarország nem biztonságos. Számos olyan hely van, ahol közbiztonság nem jó, az emberek nem mernek kimenni az utcára. "A honvédelemben gyengék vagyunk. Azokat az embereket, akiknek ezért tenniük kell, megbecsüljük. A jelenlegi kormány politikai bábunak használja a rendőrt, tűzoltót, mentőápolót, katonát, katasztrófavédőt. Ők nekünk szövetségesek".

A terrorizmus és a migráció a század legnagyobb kihívása, mondta. A kormány erre a kérdésre építette a kommunikációját, Orbán azt mondta, migránsmentes övezetté teszi Magyarországot. "Három éven keresztül hazudtak és lebuktak. 22 ezer millió forintot elköltöttek propagandára, és 3000 migránst befogadtak az országba, mondta Vona.

Ő  ezeket a következő szókapcsolattal jellemezte: oltalmazott szomáliai és gazdasági szomáliai.

Vona szerint a legkínosabb eset az őcsényi volt, ahova bevándorlókat akartak vinni üdültetni, óriási botrány lett belőle, Orbán pedig derék dolognak nevezte a helyiek ellenállását. De Vona szerint akkor nem fejeződött be a történet, mert a legnagyobb hazugság Orbáné, mert ezek azok az emberek voltak, akiket ő oltalmazottként befogadott. "Van-e aljasabb, gusztustalanabb dolog?" - kérdezte a pártelnök.

Mi a jobbik válasza a migrációra? A nemzetközi egyezmények betartásával, szépen csendben, nem melldöngetve, de határozottan megvédeni az országot a migránsoktól, a terrorizmustól, sorolta Vona.

A kerítés állni fog, és lehet, hogy más határszakaszokon is meg kell építeni, odatelepíteni a határőrséget, mondta, és hozzátette: semmilyen kvótát sem fogadnak el, a letelepedési kötvényeket beszüntetik, és akik ezt használták, azokat elszámoltatják. A kötvény, mondta Vona, nem adomány, "hitelt vettünk fel, amit majd vissza kell fizetni kamatostul. Ezt Rogán és társai fogják visszafizetni.

"A demokráciát nem megvédeni kell, hanem helyreállítani. A szocik és a Fidesz is elvették, majd a Jobbik visszaadja. Az egyik a rendőrökkel lövetett, a másik a számvevőszéket és sajtóhiénákat küld az ellenfeleikre, mondta. "Ácsingózva figyeljük a románokat és a "bulgárokat" a demokráciájuk miatt". Pártfüggetlen embereket kell a demokratikus intézmények élére állítani, még akkor is, ha a kormánynak ez olykor kellemetlen, mondta.

"Tisztelni fogjuk az ellenzéki pártokat, és meg fogjuk hallgatni őket. De tisztelni fogjuk-e a Fideszt? Fogós kérdés, de mégis azt mondom, igen, de a vezetőket el kell számoltatni". A párbeszéd, a vita visszahozása a cél.

Nem fognak mindent lerombolni, "meg kell tartanunk, ami jó, mert ilyen is van", ezek között említette a családtámogatási rendszert, a kerítést, a költségvetési fegyelmet és a határon túliakkal kapcsolatos intézkedéseket.

Meg kell szüntetni a korrupciót, ami nem vadhajtás, amit nyesegetni, hanem irtani kell. Orbán Viktor kertjét nem irtják, hanem nemesíti, ülteti foyamatosan, ezt a virágot Korrupció Orbanicusnak nevezte, szerinte olyan szinten van a korrupció, amiről a szocialisták csak álmodoztak.

A Fidesz szerinte olyan, hogy ha magánvagyont kell elvenni, kommunista, ha a nemzeti vagyont, akkor kapitalista. Az első tapsot ezzel kapcsolatban kapta Vona, aki a korrupcióellenességről azt mondta, a Jobbik lesz az első párt, ami nemcsak beszél, hanem kormányon meg fogja valósítani az ígéreteit. És hogy miért hitelesek szerinte? Mert ők nem váltak a rendszer részévé, nem váltak az MSZP és a Fidesz közti, 70-30-as pénzelosztási rendszer részévé, mint monda, megőrizték a tisztaságukat.

Majd illedelmesen bekopog Polt Péter legfőbb ügyész ajtaján, és megkéri, kezdje el az ügyek feltárását. Felállít egy korrupcióellenes ügyészséget, bevezetik a Lex Ludas Matyi csomagot, és meg fog szűnni a politikai bűnözés, az elévülési időt is megszüntetik ezeknél a gazdasági bűncselekményeknél, a politikusokra vonatkozó bűncselekményeknél pedig megdupláznák a büntetési tételt, ígérte a Jobbik elnöke.

Szerinte a korrupció a versenyképességünkön "elképesztő csorbát ejtett". Nem a GDP mutatja meg a versenyképességet, meg nem a kormány plakátjai, hanem hogy van-e modern oktatás, egészségügy, környezetvédelem, vannak-e jól megfizetett munkaválallói az országnak. Versenyképes társadalomra és gazdaságra van szükség, az előbbi alapja az oktatás, mondta. Oktatási reform kell konszenzussal.

Nálunk mindenki rosszul érzi magát, erre az a válasza Orbán Viktoréknak, hogy egy középiskolásnál házkutatást tart.

Nem ülnek le, nem hallgatnak meg senkit, készségekről, informatikáról, angoltudásról, egyéni sikertudatról, csoportdinamikáról kellene beszélnünk, nem is tantárgyakról, sorolta.

Beszélt az egészségügyről, amiről szerinte elképesztő rémtörténeteket hallunk: Szörnyű adat, hogy az egészségügyben dolgozók egészségügyi állapota rosszabb, mint az átlagé. És ez a kormány nem csinál semmit az egészségüggyel.

A háziorvosi ellátás össze fog omlani, és magára fogja rántani az egészségügyet. A Jobbik egyik első feladata lesz, hogy megmentse az alapellátást.

Beszélt a gyógyszerárak megnövelendő támogatásáról, a demenciáról, a magyar társadalom szörnyű fogállapotáról. A Jobbik például segítséget akar nyújtani a fogászati helyzet javításához.

Differencáiált nyugdíjemelést is akarnak, mert elindult a nyugdíjak kettészakadása. 40 évnyi nyugdíj után a férfi is eldönthesse, nyugdíjba akar-e menni, mint a nők. A szociális rendszerben dolgozók helyzete rosszabb, mint az egészségügyieké, anyagi és társadalmi megbecsültségén segíteni fog. A kormány családpolitikája úgy kezeli a magyar családokat, mintha mindenhol sok gyerek lenne, de a helyzet nem ez, hanem általában egyszülős, mozaik család, sorolta a szakmai problémákat.

Majd kijelentette, egy család számukra egy férfi és egy nő, "mi ezt valljuk", majd egy mondattal később már arról beszélt, hogy a nőket illesse meg a megbecsülés, mert a jelenlegi kormány nőellenes. Nem fordulhat elő, hogy egy nő és egy férfi más fizetést kapjon ugyanazért a munkáért, mondta. 

Kellenek sikerágazatok, sikeres termelékeny magyar vállalkozások. "Mindenki a multik kegyeit kereste, mi sem vagyunk a multik ellen, de a magyar vállalkozásoknak kiszámíthatóságot, adórendszert, tiszta helyzetet, a forrásokhoz való hozzáférést ígért. 

Beszélt az elvándorlás megállításáról, ami neki a leginkább fáj. Ez a generáió, ami nem tud osztálytalálkozót szervezni, mert sokan elmentek. A sikertelen országból menekülnek a fiatalok, ha a kormány mindenben sikeres lett volna, csak ebben nem, akkor is menniük kellene, vélte Vona, aki szerint nemzettragédia zajlik, fullasztó ez az ország, mert sokan nem tudnak élni, lakáshoz jutni, és erre a kormánynak nincs programja.

A diktatúra és a demokrácia között szerinte a különbség, hogy miként áll az elvándorláshoz. A demokratikus berendezésnek ez fáj, de mit mond a diktatorikus vezetés? Örül, mert megint kevesebben fognak kritizálni, kevesebb tüntetővel kell számolnia.

Kezdeményezték a béruniót, ami egy hosszú távú fejlesztési terv. "Közelítsünk az európai bérekhez. Kell az otthonteremtés, a devizahitel-válságot meg kell oldani, aztán jöhet a valódi otthonteremtés: 2020-tól évente tízezer új lakással és 10 ezer felújított lakással.

A nemzetközi presztízs Gyurcsánynak és Orbánnak kösznönhetően nagyon alacsonyan van, és bár Orbán azt szereti magáról terjeszteni, hogy neki nagy elismertsége van külföldön, Vona sok külföldivel találkozik, és elmondaná, hogy ez hatalmas kamu.

Keleten Orbánt megbízhatónak tartják, mert tudják, csak le kell fizetni, és bármivel megbízható, viccelődött a pártelnök. "A mi külpolitikánk felelős politika lesz, nem veszekedni akarunk az EU-val, hanem vitát folytatni, egysebességes európát akarunk. A V4 meg kell erősíteni, ki kell bővíteni, mert ezeknek az országoknak azonosak a céljaik. 

Nemzetközi fórumokon most nincs hangunk, nem tudjuk megjeleníteni a magyar érdekeket. Mint például a székely autonómia és a kártpátalja ügyében, mondta begyűjtve az újabb elismerő tapsot.

Túl kell lépni szerinte a XX. század traumáin, fel kell dolgozni, mert nem lehet mindig a múltat nézni, mert mindig csak össze fogunk veszni, tragédiákat találunk, mindenki a sajátját. Azt kell nézni, mi az ami összeköt, és nem kell mindneben egyetérteni, de ettől még össztartozunk. Vona beszélt erről, majd azt mondta, ez az amit a Jobbik saját magán megélt. Hogy tud az országon változtatni az, aki magán se tud változtatni? kérdezte, és hozzátette, büszke vagyok a jobbiksokra és szimpatizánsaira. "Egy nagy nemzeti néppárttá vált a Jobbik, és mi vagyunk a kormányváltó erő.

Rovatok