Index Vakbarát Hírportál

Megmérték: a választók többsége azt hiszi, Soros is indul a választáson

2018. január 29., hétfő 10:19

A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült.

Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik ilyen párt.

A január 16. és 23. között készült, ezer fős reprezentatív mintával készül kutatásban azt a hipotetikus esetet vizsgálta a Policy Agenda, hogy miként viszonyulnak a választók egy fiktív párt választási győzelmi esélyeihez.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?”, a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy nem, míg 2 százalék szerint valós győzelmi esélye van a pártnak. Annak a pártnak, amely amúgy nem is létezik. 

A válaszadók összesen 24 százaléka tudta, hogy nem létezik ilyen párt, tíz százalék pedig nem tudott válaszolni.

Tehát a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy az amerikai milliárdos saját párttal képviselteti magát a magyar országgyűlési választáson.

Ez a hit feltehetőleg szoros összefüggésben van azzal, hogy a kormány forintmilliárdokat költött eddig olyan kampányra, amelynek a középpontjában Soros György áll.

Leginkább a Fidesz szavazói élték bele magukat abba, hogy Soros György Pártja indul a választásokon.

A Fidesz-szavazók 81 százalékuk azonban biztos abban, hogy Soros pártja nem nyerhet, és csak 12 százalékuk van tisztában a valósággal. A bizonytalanoknál 61-22, a Jobbik szimpatizánsai esetében pedig 54-31 ugyanez az arány.

Kommentelnéd? Kibeszélheted ezt a hírt az Index most indult Facebook-csoportjában!

Rovatok