Index Vakbarát Hírportál

Hiába vittek plüssnyuszikat Orbán Viktor asztalára

2018. január 30., kedd 14:05

45 perc után félbeszakadt a parlament rendkívüli ülése, miután a fideszes és KDNP-s képviselők nem jelentek meg. Az ellenzék szerint Orbán fél, menekül, illetve lóg a munkahelyéről.

Háromnegyed óra alatt véget ért kedd délután a parlament rendkívüli ülése. A Fidesz és a KDNP képviselői ugyanis bojkottálták az ellenzék által kezdeményezett ülést, nem jelentek meg. Így határozatképtelenség miatt (144-en voltak távol összesen) félbe kellett szakítani az ülést, napirendet sem sikerült elfogadni. 

A parlamenti ülésnek így nagyon gyorsan, háromnegyed óra után vége lett, csak a napirend előtti beszédek hangozhattak el. Latorcai János levezető elnök így berekesztette az ülést a napirendi pontok tárgyalása nélkül, és jelezte, hogy várhatóan február 19-20-án üléseznek legközelebb a képviselők. 

A rendkívüli ülést az ellenzék kezdeményezte, miután bekerültek a nyilvánosságba Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár a Times of Malta című lapban megjelent szavai. Eszerint Magyarország nem fogadja el az uniós áthelyezési kvótát, de csak tavaly befogadott 1300 menekültet. "Azok az emberek, akiknek menekültstátusra van szükségük – ezt szeretném tisztázni –, jöhetnek Magyarországra" – mondta Altusz.

Az Altusz-nyilatkozat némi törést okozott a Fidesz gondosan megtervezett menekültügyi kommunikációjában. A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP is lecsapott a témára, és már majdnem három hete különböző eszközökkel próbálja napirenden tartani a kormány számára kellemetlen nyilatkozatot. Az LMP kevesebb nyilatkozattal, de támogatja, hogy az ellenzék ügyet csinál ebből a kérdésből.

A mostani rendkívüli ülés kezdeményezését is mindhárom párt képviselői aláírták. A menekültek mellett az MSZP a nyugdíj, az LMP pedig  a közszférában történő béremelés témáját is napirendre tűzte volna. Ezek a témák a napirend előtti szónoklatokban is előkerültek. Nézzük sorban:

A Fidesz frakciójából csak Gulyás Gergely jelent meg az ülésen (még a KDNP frakcióvezetője sem jött el), és rögtön egy közjátékkal kezdődött a felszólalása. Két MSZP-s képviselő, Heringes Anita és Bangóné Borbély Ildikó ugyanis megjelent két plüssnyuszival, amelyet Viktornak és Szilrádnak neveztek el, és lerakták a miniszterelnök asztalára. Gulyás megjegyezte, sajnálja, hogy nem ő kapta az ajándékot. A teremőrség gyorsan kivitte a teremből a plüssállatokat.

Gulyás ezután arról beszélt, hogy az egész mai kezmdeményezés lényege, hogy "az ellenzék a választóitól kapott elégtelent kettesre akarja javítani", ezért összefogtak egymással. Észlelik, hogy "ellenzékváltó hangulat van ma Magyarországon". Gulyás szerint a Fidesznek nincs mitől félnie ebben a kérdésben: "elsőként tettük nyilvánvalóvá, hogy egyetlen bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni." 

Rovatok