Index Vakbarát Hírportál

52, régóta üresen álló háziorvosi praxist sikerült betölteni

2018. február 1., csütörtök 07:01 | aznap frissítve

Összesen 152-en nyertek támogatást és 148-an meg is kötötték a támogatási szerződést a betöltetlen háziorvosi praxisokra meghirdetett pályázaton, írja a Magyar Idők.

A pályázaton ötvenkét, legalább egy éve üresen álló háziorvosi szolgálatot és 37 fogorvosi szolgálatot sikerült betölteni. A legtöbb orvos Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyékben vállalt állást, olvasható a lapban az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján. 

A 2017-es praxispályázatokra eredetileg 1,25 milliárd forintot szántak. Ezt a keretet a kormány két lépcsőben tovább emelte, így összesen 2,34 milliárd forintot fizetett ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a nyerteseknek.

Tavaly több száz régóta betöltetlen háziorvosi praxis volt, emiatt több százezer embernek nem volt állandó orvosa. A hiányt sok helyen helyettesítéssel oldják meg, de  az elöregedett alapellátó orvosi kar tagjai sorban mennek nyugdíjba, így évente legalább 250-300 új háziorvosra lenne szükség.

A pályázatokat idén is meghirdetik, mégpedig ismét 1,25 milliárd forint kerettel. A feltételek 2018-ban sem változnak, a beadási határidő ezúttal is október 15.

Rovatok