Index Vakbarát Hírportál

Mosolygott a Teréz körúti robbantó, miközben az áldozatai vallomást tettek

2018. február 5., hétfő 11:52 | aznap frissítve

Hétfőn folytatódott a Teréz körúti robbantó, P. László büntetőpere a bíróságon. A 2016. szeptember 24-i, budapesti merényletben két rendőr járőr súlyosan, egy járókelő könnyebben megsérült.

Ezúttal a sértett rendőröket hallgatták meg, elsőként V. Lászlót. A rendőr elmondta, társának és neki nem volt gyanús a kapualjban hagyott táska, mivel ott rendszeresen lakott egy hajléktalan, és az ő dolgai általában ott hevertek a Teréz körút 2-4. alatt. 

A Blikk beszámolójából kiderül, hogy V. László a robbanásról azt mondta, az olyan volt, mintha valaki petárdát dobott volna a nyakába, azt hitte, az aznapi Fradi-Újpest szurkolói dobták rá. Amikor meglátta a törmelékeket, akkor pedig gázrobbanásra gondolt. A robbantás után pár másodpercre elveszítette az eszméletét, de ez egy örökkévalóságnak tűnt a számára. Arra nem emlékezett, hogy P. László odament hozzájuk. A nyomozati vallomásában is csak egy "furcsa, mosolygó figuráról beszélt", aki megkérdezte, hogy hívjon-e mentőt.

A társamnak folyt a vér a nyakából, a kezemmel próbáltam elállítani

– mondta a bíróságon a rendőr, akinek beszakadt mindkét dobhártyája, és a hallása ma sem az igazi. Egy szög a koponyájába fúródott, egy másik a vastagbelébe, ami miatt hasi műtétet hajtottak végig rajta. Egy repesz került a bordái közé, amit nem tudtak kivenni, és folyamatosan ellenőrizni kell, hogy elmozdult-e. 

V. László nem akart a robbantó szemébe nézni. 

A másik sérült rendőr, A. Szabina elmondta:

a mai napig nem tudott visszamenni járőrözni.

Irodai munkát végez, és még nem merült fel, hogy ismét az utcán teljesítsen szolgálatot. Neki is rengeteg sérülése volt, egyebek mellett:

A rendőrnő biztos abban, hogy P. László az elkövető.

A két életveszélyesen megsérült rendőr 20, illetve 30 millió forintos kártérítési igényt jelentett be az előző tárgyaláson.

A rendőrök kihallgatása közben P. László mosolygott. Amikor a bíró megkérdezte, hogy miért, a vádlott közölte: tetszik neki a rabosítási képeinek kivetítése. Amikor megtudta, hogy lehet kérdése, csak arra volt kíváncsi, mikor lesz már vége a tárgyalásnak. Mint megírtuk, P. László az előző tárgyaláson visszavonta korábbi vallomását, és most sem kívánt újabbat tenni.

A tárgyaláson meghallgattak egy harmadik, civil sértettet, aki a lábán sérült meg könnyebben a robbanás miatt. A következő tárgyaláson várhatóan öt szemtanút hallgat meg a Fővárosi Törvényszék, majd pedig hozzákezdenek a további, mintegy félszáz tanú vallomásának ismertetéséhez, majd várhatóan tavasszal sorra kerülhetnek a szakértők.

Rovatok