Index Vakbarát Hírportál

Rafináltan került be az MTI-be az LMP tiborczos közleménye

2018. február 5., hétfő 17:24

Nemrég írtunk arról, hogy az MTI nem hajlandó megjelentetni többek között azokat a közleményeket, amelyben az Elios Zrt.-vel kapcsolatos nyomozásra utalva megjelenik Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének a neve. Az MTI személyiségi jogokra hivatkozik:

a közlemény nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével.

Ehhez képest az MTI-ben hétfőn délután 16.46-kor az LMP két részes közleménye jelent meg az alábbi címmel:

Lázár, Öveges, Tiborcz -

A közleményben az olvasható, hogy az „LMP 2014-ben tett feljelentést az Elios Zrt. korrupciógyanús LED-lámpás közbeszerzési nyerései vonatkozásában. 2016-ban a feljelentés alapján elrendelt nyomozást megszüntették, azonban a nyomozást megszüntető határozatban utaltak rá, hogy hűtlen kezelés ügyében, egy szekszárdi közbeszerzési tanácsadási szerződés kapcsán elkülönített nyomozás indult. Hadházy Ákos ennek a nyomozásnak az eredménye felől érdeklődött Polt Péternél".

A közleményből kiderült, hogy a nyomozás érdekeire való hivatkozással Polt csak részben válaszolt, "több információt nem adott, azonban pontosan ugyanilyen bűncselekmény gyanújával, ugyancsak a NAV Bűnügyi Igazgatóságán nyomoznak az Öveges-ügyben. Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján azt valószínűsítette, hogy ezek a büntetőügyek a Provital Zrt. közbeszerzési tanácsadói tevékenysége alapján összeérnek". A közleményben még megemlítik a "Provitál Zrt. elődcégének (PRO-VITAL 2000 Kft.) egyik" tulajdonosát, Homolya Róbertet, "Lázár miniszter úr jobbkezét", akit most Seszták miniszter úr leendő utódjaként is emlegetnek". Az LMP összegzése szerint "Polt ügyészségénél rendszerszintűen akadályozzák az ilyen ügyek gyors és eredményes kivizsgálását, ebben a kormányzat számára rendkívül kínos büntetőügyben az időhúzásnál több nemigen fog történni". 

És mi volt a furcsa? Hogy Tiborcz István neve a címen kívül a közleményben egyáltalán nem olvasható.

Rovatok