Index Vakbarát Hírportál

A kormány megtalálta a tökéletes érvet, miért költik számolatlanul a közpénzt bevándorlásellenes propagandára

2018. február 6., kedd 11:06 | aznap frissítve

Január közepén a DK-s Vadai Ágnes több kérdést intézett írásban Orbán Viktorhoz. Többek között arra volt kíváncsi, hogy a kormány eddig mennyi adófizetői pénzt költött a migráció elleni kampányra. 

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Persze nem a kérdésre, de közlése így is figyelemre méltó: 

A bevándorlással kapcsolatos kommunikációs tevékenységek költsége messze elmarad azon költségek mellett, amelyeket akkor kellene előteremtenünk, ha elindulnának a betelepítési programok, és életbe lépne a kvótarendszer. Az egyes tájékoztató akciók költségeivel kapcsolatban a kabinet hivatalosan benyújtott adatigénylések keretében rendszeresen tájékoztatást ad.

Dömötör lényegében azt mondja, hogy a kvótamenekültekre – mivel őket a kormány elutasítja – a kormány nem költött, migrációsellenes kampányra viszont igen, ám sokkal kevesebbet, mint amennyit a kvótamenekültekre kellett volna fordítani. Ha engedékenyen abból indulunk ki, hogy van értelme ezt a két dolgot összehasonlítani, az államtitkár akkor is téved. A kormány csak tavaly 28,7 milliárd forintot költött bevándorlásellenes és sorosozó kampányokra. (Pontos számot nem tudunk,  de a konzultációstul, népszavazásostul becslések szerint 2015 óta közel 100 milliárdot költhettek erre.) 

Az uniós kvóta szerint 1294 menekültet kellene befogadni, így a tavalyi kormányzati kampányköltésből egy kvótamenekültre eső összeg 22,2 millió forint: ennél kellett volna tehát a kormány szerint sokkal többet költeni rájuk. Ez nyilvánvalóan teljesen irreális, de például több mint duplája annak a kilencmilliónak, amit a kormány szerint a Soros-terv alapján kellene az uniónak menekültekre költeni! 

A Dömötör-idézet második fele még messzebb rugaszkodik a valóságtól. Azt mondja, rendszeresen tájékoztatnak a kampányok költségeiről. Csakhogy nem maguktól, hanem ha valaki közérdekű adatigénylést ad be. És akkor sem ingyen: legutóbb 114 ezer forintot kértek az Átlátszótól néhány dokumentumért cserébe, amelyekből kiderülhetne, hogyan költöttek el pontosan 12 milliárd forintot bevándorlásellenes kampányokra.

És akkor érdemes még felidézni, mit mondott Lázár János a múlt heti kormányinfón. Eszerint igazán kevés értelme van az egész kormányzati kommunikációnak, hiszen a miniszter állítása szerint az nem irányadó a magyar emberek számára. A kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője pedig azt mondta a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról, hogy az lényegében a Fidesz kampányeszköze.

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!

Rovatok