Index Vakbarát Hírportál

Toroczkai szerint kamu, hogy a Jobbik bármikor is kerítést akart volna bontani

2018. február 7., szerda 13:29

A Jobbikban soha nem merült fel a magyar-szerb határon épült kerítés lebontása - mondta Toroczkai László, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A múlt héten a kormányzati propaganda olyan plakátokkal szórta tele az internetet, és a köztéri hirdetőhelyeket, amelyeken Soros György, milliárdos filantróp ellenzéki politikusokkal ölelkezik, akiknek a kezében drótvágó van, a háttérben pedig megbontott kerítést látható. A múlt csütörtöki kormányinfón a Jobbik tévéje, az N1 is erről kérdezte Lázár János minisztert, aki azt mondta, nem látta az ominózus képet. 

Toroczkai és önkormányzata amolyan minta településként több tízmilliós költségvetési és több száz millió forintos EU-s támogatások kedvezményezettje is.

„Hogyan akarhatná a Jobbik lebontani a kerítést, amelyet tulajdonképpen én magam javasoltam?" - kérdezte, visszautasítva, hogy a pártban felmerült volna ilyen. A kerítés a jövőben is állni fog, akkor is, ha a Jobbik fogja kormányozni az országot - mondta.

Értékelése szerint ugyanakkor a tranzitzónák Tompánál és Röszkénél egyfajta kapuként működnek, így azokat fel kell számolni. Az a néhány ezer migráns, aki bejutott Magyarországra, jelentős részben ott érkezett - tette hozzá a jobbikos politikus, aki arról is beszámolt, ez az oka annak, hogy 2016-ban az ásotthalmi képviselő-testület megakadályozta, hogy ott is tranzitzóna létesüljön.

Toroczkai László "igazi hermetikus határvédelmet" az önálló határőrséget javasol, a rendőrségnek nem ez lenne a feladata. Mint mondta, a "propagandára" fordított több 10 milliárd forintot egy professzionális, katonai jellegű határőrségre kellett volna költeni, amelynek tagságát jelentős részben a határmenti településekről kellene toborozni. Ezt egyrészt az érintettek helyismeretével, másrészt pedig azzal indokolta, hogy nem kellene utaztatásról, szállásról gondoskodni.

Rovatok