Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség megszólalt OLAF-Elios-ügyben

2018. február 12., hétfő 16:59

Napra pontosan egy hónappal azután, hogy a Wall Street Journal nyomán a hazai lapok megírták, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos – mint utóbb kiderült, akár a szervezett bűnözés gyanúját is felvető – szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. által elnyert mintegy 40 millió eurónyi uniós közbeszerzései körül, végre megszólalt a Legfőbb Ügyészség (LÜ). Az az ügyészség, amelyik 2015-16-ban már vizsgálta az Orbán Viktor veje, Tiborcz István által hol tulajdonolt, hol vezetett cég ügyeit, ám bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást, és ezért most ismét komoly politikai bírálatokat kap.

Közleményében az ügyészség most az alábbiakat tartotta fontosnak hangsúlyozni:

(Az állítások szerint az ügyészség, amelyik az elmúlt két ciklusban finoman szólva nem túl nagy vehemenciával derítette fel a fideszes elit ügyeit, az Elios ügyében sem a kellő alapossággal járt el, miközben a sajtó évek óta cikkez az ügyről, most pedig az OLAF részletesen feltárta azt.)

(A LÜ óvatosan feltételes módban fogalmaz, de az OLAF pontosan ezt, bűncselekményt vélelmezett most az Eilos, és korábban a 4-es metró ügyében is.)

(Ez tűnik a közlemény legfontosabb pontjának: korábban is évekig nyomoztak, most majd megint évekbe telik, amíg bármire jutnak. A nagy különbség az, hogy az ügyészség korábban nem talált bűncselekményt, az OLAF szintén évekig készült jelentése viszont másképp elég nehezen magyarázható jelenségekről ír.)

(Az ügyészség közleményében különös módon sem az Elios Zrt, sem Tiborcz István neve nem szerepel, feltehetőleg hátráltatta volna az "objektív igazság kiderítését", ha maguk jelezték volna, melyik ügy miatt fordulnak a nyilvánossághoz.)

Rovatok