Index Vakbarát Hírportál

Fentről biztatták, aztán váratlanul menesztették a miskolci kórházigazgatót

2018. február 13., kedd 08:49 | aznap frissítve

Tiba Sándor maga sem tudja, miért kellett egyik napról a másikra távoznia a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház éléről. A menesztett főigazgató a Népszavának adott interjúban azt mondta: maga is csodálkozott, amikor azt olvasta az újságokban, hogy valami baj van az egészségi állapotával, emiatt mentették fel.

Tiba Sándort múlt hétfőn hívta fel Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, és azonnal Pestre hívta. Amikor elment, közölte vele, hogy fel van mentve.  Indoklásként csak annyi hangzott el, hogy nyugdíjas korú, de Tiba ezt furcsállta, mert amikor tavaly áprilisban kinevezték, már akkor is az volt.

A menesztett főigazgató más okot sejt a háttérben. Amikor tavaly a vezetésével lezajlott az öt tagkórház fúziója, és létrejött az új „szuperkórház”, elkezdték átnézni a meglévő kétezer szerződést. Ezek közül mintegy tíz-tizenöt egyértelműen előnytelenek bizonyult, azokat megszüntették.

Találtak egy-két nagyobb horderejű, problémás, pénzügyi szempontból kétséges megállapodást is.

Tiba ezeket átszámoltatta a kórház gazdasági vezetőivel, az eredményt pedig elküldte az ÁEEK térségi igazgatójának. A  fenntartótól kért döntést, hogy hogyan lépjenek tovább. Két szerződésről van szó:

Tiba jelezte a visszásságokat az ÁEEK területi igazgatójának. Másfél-két hónappal ezelőtt összehívtak egy megbeszélést,  amelyen ott volt az egészségügyi államtitkár és az ÁEEK vezetői. Itt megerősítették, hogy a kórház jól látja a problémát.

Az a döntés született, hogy egyelőre ne utaljanak a Medcenternek. A kórház igazgatója még telefonon is rákérdezett, hogy tényleg ne fizessen-e, amire azt mondták neki: ne fizessen, de ezt természetesen saját felelősségére teheti csak meg.

Hogy aztán ez a nem fizetés szerepet játszott-e a felmentésemben, nem tudom. Mint ahogyan azt sem, hogy tulajdonképpen miért mentettek fel

– mondta az interjúban Tiba Sándor. A főigazgató annyit még megemlített, hogy már tavaly szeptember óta nem utaltak a Medcenternek,  ami miatt  a cég nem tudott fizetést adni a dolgozóinak. A kórház ezután megállapodott a Medcenterrel, hogy átveszi a cég dolgozóit kivéve a Medcenter Kft. tulajdonosának onkológus feleségét. 

ÁEEK: Alaptalanok a megjelent információk

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményében azt írja, a Tiba Sándor felsővezetői megbízásának visszavonásával, illetve a kórház működésével kapcsolatban a sajtóban megjelent információk alaptalanok, de részletes cáfolatot nem küldtek. Az ÁEEK azt írja: Tiba Sándor felsővezetői megbízását az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján vontál vissza február 5-én. Az intézmény szervezeti és működési szabályzata alapján Pap Tibor orvosigazgató látja el a kórházvezetői feladatokat. Az intézményben a betegellátás folyamatos, ide értve az onkológiai betegek sugárkezelését is.

Rovatok