Index Vakbarát Hírportál

Magyarok tüntettek a kurdokért a budapesti török nagykövetségnél

2018. február 17., szombat 08:57

Péntek délután mintegy félszáz ember vonult a budapesti török nagykövetség elé, hogy titakozzon az Erdoğan-rezsim szíriai kurdok ellen irányuló afrini hadjárata ellen. A szervezők proklamációja szerint 

az ún. „olajág hadművelet” Törökország gátlástalan, gyilkos eszköze arra szolgál, hogy a térségben születő demokratikus politikai berendezkedést, a nemzetállam legnagyobb opponensét, azaz az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációt megsemmisítse.

A 2012 óta autonóm észak-szíriai kurd kantonok a törökországi kurd forradalmár Abdullah Öcalan "demokratikus föderalista" és feminista elveit próbálják a gyakorlatba átültetni. Csakhogy - az egyébként politikailag erőteljesen iszlamizálódó - Törökország sem azt nem tűri, hogy a határai mentén egy erős kurd államszerűség jöjjön létre, sem pedig azt, hogy a terroristaként számon tartott Öcalan hívei Öcalan politikáját folytassák. A kísérletről itt olvashat részletesebben. 

A főképp egyetemistákból álló csoporthoz kurdok és törökök is csatlakoztak, és így vonultak az Andrássy úti épület elé, ahol viszont török ellentüntetők várták őket. A tiltakozás egyik szervezője az Indexnek elmondta, hogy kordonnal választották el őket az ellentünetőktől, akik oszmán birodalmi dalokat énekeltek és terroristázták a velük szemben állókat. A tüntetők viszont 15 percen keresztül álltak

szigetelőszalaggal leragasztott szájjal, transzparensekkel a kezükben, hogy

kifejezzük a szolidaritásunkat a térség áldozataival és ellenállóival, akiknek a hangját a világ vezetői nem hallják meg.

 

Rovatok