Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó szerint bírálni sem szabad a Stop Sorost

2018. február 20., kedd 11:24 | aznap frissítve

Aki a Stop Soros törvénycsomagot kritizálja, az a magyar kormány szuverén döntési jogosultságát kérdőjelezi meg, ugyanis világos, hogy Magyarország érdekeivel ellentétes az illegális bevándorlás, a magyarok biztonságának érdekével ellentétes a határvédelem lebontása

- ezt mondta Szijjártó Péter kedden.

A külgazdasági és külügyminiszter azt fejtegette, hogy  "vannak olyan civilnek nevezett szervezetek", amelyek a bevándorlás támogatásáért és a nyitott határokért dolgoznak, ami ellentétes Magyarország biztonsági érdekeivel. Egy kormánynak fel kell lépni az ország biztonságával ellentétes tevékenységekkel szemben, és törvényi eszközökkel is ezt kell tennie. A külügyminiszter szerint erről szól ez a javaslat, és aki ezt kritizálja, "az a magyar emberek jogát kérdőjelezi meg a saját biztonságuk vonatkozásában", írja az MTI.

Ez a nyilatkozat újabb fejezete a Szijjártó Péter és Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter között zajló adok-kapoknak. Asselborn ugyanis azt mondta a német Der Tagesspiegelnek, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hozzáállása a menekültekhez és az azokat segítő civil szervezetek tevékenységéhez diktátorhoz illő, ellenkezik a kereszténység elveivel és az EU-nak fel kell szólalnia ez ellen. Szijjártó erre azzal támadta meg, hogy Asselborn gyűlöli Magyarországot, elvakult bevándorláspárti és Soros György kottájából játszik. Asselborn a Magyar Nemzetnek ezután azt mondta: nem gyűlöli sem Magyarországot, sem Szijjártót, de szerinte amit a magyar kormány tesz, az ellentétes az uniós szolidaritás elvével, és emiatt előbb-utóbb Magyarország uniós tagsága is megkérdőjeleződik.  

Szijjártó szerint két olyan kormány vitájáról van szó, amelyek között természetes a vita a bevándorlás kérdésében, hiszen Luxemburgnak bevándorláspárti, Magyarországnak pedig a bevándorlást ellenző kormánya van. A vita közöttük eddig is fennállt, és hosszú ideig fenn is fog állni, tehát

lehet még számítani arra, hogy lesz néhány csörte.

Szijjártó szerint az európai értékeket Magyarország védi. Ezt jelenti az európai biztonság fenntartása, ezt pedig az szolgálja, ha megvédjük a határainkat és nem engedjük be az illegális bevándorlókat:  "meg kell védenünk Európa keresztény hagyományait, keresztény örökségét".

Szijjártó Péter szerint aki a magyar határvédelmi intézkedéseket kritizálja, az a magyar emberek biztonságát akarja aláásni. Ha nem védenénk meg Magyarország határát, akkor az országon nem 400 ezer illegális bevándorló "csörtetett volna keresztül", hanem több millió. 

A magyar külügyminiszter kérdésre elmondta: "nekünk Soros Györggyel van egy nyílt vitánk", világosak az álláspontok és a frontvonalak. Soros György nem szereti, hogy Magyarországot ez a kormány vezeti, azt szeretné, ha még több bevándorló érkezne Európába, és azt, ha a határok nyitottak lennének. "Mi ezzel homlokegyenest ellenkezőképpen gondolkodunk", azt gondoljuk, hogy a határokat meg kell védeni, és egyáltalán nem érdeke az EU-nak az illegális bevándorlás növelése - közölte.

Rovatok