Index Vakbarát Hírportál

680 milliós csalás után a házi őrizetben próbálta eltüntetni a nyomokat a közjegyző

2018. február 21., szerda 11:25 | aznap frissítve

680 milliós váltóhamisítással gyanúsítanak egy közjegyzőt, akit őrizetbe is vettek, a férfit és bűntársait csalással, és hűtlen kezeléssel gyanúsítják – írtuk január végén. Az ügyészség  szerdai közleményében írja, hogy a férfit

újból őrizetbe vették, mert a házi őrizet alatt újabb bűncselekményeket követett el.

Illetve a korábbi bűncselekményeinek nyomait, bizonyítékait próbálta eltüntetni. A nyomozó ügyészek indítványozták az előzetes letartóztatását. "A gyanúsított a házi őrizet hatálya alatt tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok elrejtésével, nem kizárhatóan megsemmisítésével meghiúsítani, illetve megnehezíteni igyekszik az ellene folyó büntetőeljárásban a bizonyítást" – fogalmaz az ügyészségi közlemény.

A közjegyző 2015 márciusa és májusa között a bűntársaival egy 680 millió forint értékű hamis váltót állíttatott ki a gazdasági társaság nevében. A hamis, visszadátumozva kiállított váltó mögött nem volt valós üzleti kapcsolat, és azzal a Zrt. feltétel nélküli, egyoldalú, visszavonhatatlan kötelezettséget vállalt a kifizetésre. A váltó kiállításával, majd annak másra - szintén egy az érdekkörükbe tartozó személyre - forgatmányozásával a gyanúsítottak célja a jogtalan haszonszerzés volt, valamint az, hogy a Zrt. új tulajdonosi körének kárt okozzanak.

A Zrt. vezérigazgatója továbbá - úgyszintén a közjegyző, és annak testvére utasítására - 2015 áprilisában úgy engedményezett egy mintegy 70 millió forintos követelést egy Kft.-nek, hogy az engedményezés mögött valós gazdasági esemény nem volt; céljuk a Zrt. vagyonának a kijátszása volt. Ezeket a szerződéseket maga a gyanúsított közjegyző készítette el.

Rovatok