Index Vakbarát Hírportál

Vörös kód riasztást adtak ki az extrém hideg miatt

2018. február 23., péntek 10:18 | aznap frissítve

Vörös kód riasztást adott ki az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől a várható extrém hideg miatt. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt.

Czibere Károly arra kéri a lakosságot, hogy

a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. 

Az OMSZ előrejelzése szerint pénteken főként a Dunántúlon várható további havazás, máshol kisebb hószállingózás, gyenge havas eső lehet. Napközben mínusz 1 - plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton hajnalban mínusz 1 - mínusz 12 lesz, aztán napközben csökken a felhőzet, és kisüthet a nap is. Délután futó hózápor nem zárható ki (mínusz 3 - plusz 3 fok).

Vasárnap a hajnali hőmérséklet általában -7 és -15 fok között alakul, de a havas, szélvédett tájakon -15 fok alá is lehűlhet a levegő. Nappal felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, néhol hózápor előfordulhat. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik, ezért hófúvásokra is számítani kell. Napközben mínusz 2 - mínusz 7 fok várható.

A jövő heti előrejelzés kemény hajnali fagyokra figyelmeztet, akár mínusz 20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben mínusz 2 - mínusz 10 fok valószínű.

(Borítókép:  Varga György / MTI)

Rovatok