Index Vakbarát Hírportál

Túlzsúfoltak lettek a börtönök a három csapás törvény óta

2018. február 28., szerda 13:20

Németh Szilárd fideszes parlamenti képviselő szerdán délelőtt a Váci Fegyház és Börtönben járt, ahol sajtótájékoztatót is tartott. Szerinte a magyar börtönök telítettsége 129 százalékos, a zsúfoltság alapja az, hogy a három csapás törvény miatt kétezerrel több embert zártak be.

Az úgynevezett három csapás-törvény értelmében a harmadik erőszakos bűncselekménynél megkétszereződik a kiszabható büntetés, és ha ez meghaladja a húsz évet, akkor a bírónak életfogytiglant kell kiszabnia. A törvény 2010 óta van hatályban.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy mindenképpen szeretnék felszámolni a túltelítettséget, de a családok támogatása megelőzi a börtönépítést.

A magyar büntetés-végrehajtás 29 intézetből és 12 gazdasági társaságból áll. Több mint 17 ezer ember van elzárva. A büntetés-végrehajtásban az álláshelyek 91 százaléka betöltött, ez az arány a kidolgozott életpályaprogramoknak köszönhetően remélhetőleg javulni fog - mondta. 

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy a migráció "Európára szabadította a terrorcselekményeket" is. Embercsempészet ügyében 190 magyar és 220 külföldi állampolgár van őrizet alatt, a migrációs törvény kijátszása miatt pedig 445 külföldi.

Ez a szám csak azért ilyen kicsi, mert megépült a kerítés - mondta.

A munka, az oktatás és a képzés fontos része a fogvatartottak későbbi reintegrációjának, és szeretnék, hogy akik bekerülnek, azok lehetőség szerint lássák el magukat. Magyarországon 13 ezer rab dolgozik, amivel Európában az elsők vagyunk - mondta Németh Szilárd.

Németh Szilárd megköszönte a fogvatartottaknak, hogy hozzájárultak az ország megvédéséhez, utalva ezzel arra, hogy a második határkerítést ők építették ki. 

Rovatok