Index Vakbarát Hírportál

Fico: Az ellenzék politkai eszközként használja az újságíró-gyilkosságot

2018. március 1., csütörtök 00:16

Politikai eszközzé vált két ember halála az ellenzék kezében, amely azt arra akarja felhasználni, amire egyébként nem képes, a hatalom megszerzésére - idézi az MTI helyszíni tudósítója Robert Fico szlovák államfőt, a szerda este megtartott rendkívüli sajtótájékoztatójáról.

Fico kérdések lehetősége nélkül megtartott sajtótájékoztatóján a parlamenti ellenzék egyes pártjainak és a sajtónak arra a masszív nyomásgyakorló kampányára reagált, amely gyakorlatilag közvetlenül a Nagymácséden (Velká Maca) vasárnap felfedezett kettős gyilkosság hétfői rendőrségi bejelentése után indult meg Szlovákiában. A tényfeltáró cikkek írásával - jórészt adócsalási és ingatlanspekulációs ügyekkel - foglalkozó Ján Kuciakot vasárnap barátnőjével együtt holtan találta családi házukban a rendőrség. A kettős gyilkosság minden bizonnyal összefüggésben áll a férfi munkájával.

Kuciak utolsó, befejezetlen, de azóta több portálon leközölt írásában az olasz calabriai maffiához, a 'Ndranghetához állítólag közel álló személyek Szlovákiában való megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységével illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozik.

Az írás az utóbbiak között említ különböző Robert Fico kormánypártjához közel álló és annak tartott személyeket is. A kettős gyilkossággal összefüggésben a pozsonyi törvényhozás két legnagyobb ellenzéki pártja a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom ismételten lemondásra szólította fel Robert Kalinák, szlovák belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gaspart, a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) pedig a belügyminiszter és Robert Fico kormányfő távozását követelte. A lemondások nyomatékosítására tüntetésbe forduló gyászmenet is szerveződött.

Fico szerint az ellenzéknek, amely 2006 óta nem tudott egy választást sem megnyerni, nincs szüksége bizonyítékokra, mivel nyomozónak, ügyésznek és bírónak érzi magát egy személyben. Szerinte az ilyen stílusú politizálás a társadalom destabilizálásához és az állam szétveréséhez vezet.

A szlovák kormányfő szerint a bűnüldöző szervek mindent megtesznek a bűncselekmény felgöngyölítése érdekében, mert az az áldozatok hozzátartozóin kívül az ország számára is rendkívül fontos.

Ugyancsak az esti órákban Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány is sajtótájékoztatót tartott. Gaspar szerint a rendőrség továbbra is elsődlegesen az olasz állampolgárokkal összefüggő nyomozati szálat követi, a nyomozás során előállítottak két kábítószeres bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt is, akiknél fegyvert és nagyobb mennyiségű kábítószert is találtak és akikről úgy tudják, hogy a múlt héten pénteken arról egyezkedtek, hogy fegyverekkel mennek Nagymácsédra.

A tényfeltáró újságíró meggyilkolása okozta közfelháborodás feszült politikai hangulatot alakított ki Szlovákiában. Szerdán az újságíró és élettársa meggyilkolására hivatkozva jelentette be lemondását Marek Madaric kulturális miniszter, péntekre pedig több szlovákiai városban újabb felvonulásokat jelentettek be a meggyilkolt újságíró emlékére.

Rovatok