Index Vakbarát Hírportál

Kihallgatják Czeglédy Csabát, és javasolják az előzetes letartóztatását

2018. március 3., szombat 00:00 | hat éve frissítve

Péntek este újból őrizetbe vették Czeglédy Csabát. A csalással vádolt, de a választáson független képviselőként induló

Czeglédy mentelmi jogát péntek délután függesztette fel a választási bizottság, este már rendőrök várták szombathelyi lakásánál,

és egy másik, de a korábbi gyanúval összefüggő bűncselekményre hivatkozva visszavitték a szegedi börtönbe, ahonnan csütörtökön szabadult.

A Csongrád Megyei Főügyészség szombaton délelőtt azt közölte, hogy indítványozni fogják az előzetes letartóztatását. Szanka Ferenc szóvivő azt mondta, a főügyészség elrendelte a büntető eljárás folytatását a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított politikus ügyében, miután a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt Czeglédy Csaba mentelmi jogát pénteken.

Az MSZP közleménye a hírre, teljes terjedelmében:

"És Tiborcz?"

Czeglédy Csaba folytatólagos gyanúsítottkénti kihallgatása szombaton megtörténik a büntető eljárási törvény rendelkezései alapján. Az őrizetbe vételt követő 72 órán belül fogja indítványozni a főügyészség gyanúsított előzetes letartóztatásnak elrendelését a nyomozási bíró előtt - tudatta a csoportvezető ügyész.

A pénteki őrizetbevételt a tájékoztatása szerint az indokolta, hogy a jogerősen korábban adócsalásért elítélt gyanúsítottnál az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsítása, a szökés és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennállnak. Az őrizetbevételt indokolta az is, hogy a terhelttel szemben az eddig a gyanúsításban nem szereplő újabb bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is felmerült. Az újabb bűncselekmény ügyében a nyomozást egy magánszemély feljelentésére a Készenléti Rendőrség rendelte el tavaly novemberben. 

A két nyomozás egyesítése után a főügyészség az eljárásra a NAV-ot jelölte ki. A nyomozást a NAV a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatja, mivel Czeglédy Csaba mentelmi joga nem közjogi tisztség betöltésén alapul, az eljárás nem tartozik a Központi Nyomozó Főügyészség kizárólagos hatáskörébe.

Ahogy az Index is megírta, Czeglédy mentelmi jogát pénteki ülésén függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, azóta folytatható ellene a büntetőeljárás. Az NVB ülésén négyen szavaztak a felfüggesztésre, ketten ellene.

Mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Czeglédy ügyvédje a mentelmi jog felfüggesztése után az Indexnek azt mondta, szerinte van helye jogorvoslatnak az NVB határozata ellen, és be is fogják adni a fellebbezést.

Czeglédy ügyéről itt olvashat részletesebben:

Rovatok